Biyokütle hidrolizatlarının düşük sıcaklık-buhar fazında katalitik gazlaştırılması
Low temperature-steam phase catalytic gasification of biomass hydrolysates
  1. Tez No: 434136
  2. Yazar: YELDA KENİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF HASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kenaf, Hidrojen, Cevap Yüzey Yöntemi, Optimizasyon, Kenaf, Hydrogen, Response Surface Methodology, Optimization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, kenaf bitkisinin hidrolizinden elde edilen hidrolizatın düşük sıcaklık-buhar fazında katalitik olarak gazlaştırılması gerçekleştirilmiştir. Gazlaştırma ve hidrojen verimine sıcaklık, hidrolizat akış hızı ve hidrolizat konsantrasyonunun etkileri araştırılmış ve optimum deneysel parametreler cevap yüzey metodu (RSM) ile belirlenmiştir. Gazlaştırma deneyleri 1000-4000 ppm C içeren biyokütle hidrolizatı kullanılarak 230-290 °C sıcaklıkta ve 0,3-1,0 ml/dk'lık hidrolizat akış hızlarında gerçekleştirilmiştir. Oluşan gaz ürünlere ait sonuçlar cevap yüzey metodu ile değerlendirilerek ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Karbondioksit gazının minumum oluştuğu ve en yüksek hidrojen veriminin (1,185 mmol H2/g katalizör) gerçekleştiği deneysel koşullar 270 °C sıcaklık, 0,37 ml/dk hidrolizat akış hızı ve 4000 ppm C içeriğine sahip biyokütle hidrolizatının kullanıldığı deneylerde gözlenmiştir. Kenaf hidrolizatından düşük sıcaklık ve buhar fazında katalitik gazlaştırma yöntemi ile hidrojence zengin gaz üretimi için sıcaklık, hidrolizat akış hızı ve biyokütle konsantrasyonu etkileri incelendiğinde sıcaklığın hidrojence zengin gaz karışımı eldesi için ana faktör olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, low temperature-steam phase catalytic gasification experiments of kenaf biomass hydrolysates were performed. Influence of temperature, feed flow rate and biomass feed concentration on biomass gasification were investigated and optimum parameters were obtained by Response Surface Methodology (RSM). Gasification experiments were performed at the temperatures; 230-290 °C, at the feed flow rates; 0.3-1.0 ml/dk and at the biomass feed concentrations 1000-4000 ppm C. The yields of gas products were analysed by response surface methodology, the ANOVA analysis were carried out and a model was formed with the conditions that have an effect on the yields. Also, optimizations of yields were carried out. Regarding to these optimizations, when the carbondioxide yield was minimum, the optimum hydrogen yield was estimated as 1.185 mmol/ g catalyst at a temperature of 270.33 °C, at a feed flow rate 0.37 ml/dk and a biomass feed concentration at 4000 ppm C. Investigation of temperature, biomass feed concentration and feed flow rate parameters on gasification performance of kenaf biomass hydrolysate using low temperature-steam phase catalytic gasification system showed that temperature was main factor on hydrogen-rich gas production.