Oil in the Turkana region of Kenya: Development vs conflict lessons of the Niger delta conflict in Nigeria a political economy analysis
Kenya, Turkana bölgesinde petrol: Nijerya deltasında gelişme-çatışma konularında politik ekonomik analiz
- Tez No: 434315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA KÖK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hollanda Hastalığı, Turkana, yolsuzluk, kapsayıcı politikalar, kalkınma, barış, çatışma, Büyük Çokuluslu Petrol Şirketleri, Nijer Deltası, sosyal lisans, Dutch Disease, Turkana, corruption, inclusive policies, development, peace, conflict, Large Multinational Oil Companies, Niger Delta, social license
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez gelişimi ve çatışma boyutları bakımından son zamanlarda Kenya Turkana havzasında keşfedilen petrol siyasi ekonomisini analiz eder. Tez zamanda belirlemek ve Kenya Nijerya'da Nijer Deltası petrol çatışma ve petrol kaynaklarının yönetimi ya da kötü yönetim siyasi ve kurumsal liderlik rolü öğrenebilirler en önemli ders, bazı inceleyeceğiz. ana amacı kendi topraklarında bulunan petrol ve petrol dışı mineraller ilişkin hakları yağ barındıran topluluklar arasında daha fazla bilinçlendirmek için nasıl konsolide analiz ve önerileri ile gelip etmektir. Bu bilgi ile donanmış, bu toplulukların pazarlık ve kendi bölgeleri geliştirmek için hükümet ve petrol şirketlerine üzerinde baskı getirmek ve bu süreçte çatışmaları önlemek için daha iyi bir konumda olacaktır. Bulgular Turkana yağı Kenyalı liderler yönetmek nasıl bağlı gelişme ve çatışma hem getirmek veya önceden petrol ve post-petrol Turkana ortamında sömürü ve faydaların paylaşımı süreçlerini idare edememek düşündürmektedir. Turkana sakinleri röportaj ve diğer görüşmeler Kenya'da kaynak yönetimde küçük inanç vardı ve yolsuzluk ve politika başarısızlıklarına inanç eksikliğini atfedilen açıktı. Aynı zamanda yerel topluluklar mevcut politikaları ve bunların yer rolünü kabul etmiyorum yasaları gibi kendi topraklarında bulunan doğal kaynakların konularda çevre üzerinde kalması netleşti. çatışma başlıca faktör olarak Nijer Deltası arıza yoksul kaynak yönetim petrol sektörüne yapılan çalışmalar. Toplumlar bu nedenle doğal kaynaklarının geliştirilmesi merkez parçası yapılmalıdır ve LMNOCs ev sahibi topluma faaliyet 'sosyal lisansı' almak zorundadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the political economy of the oil recently discovered in the Turkana basin of Kenya in terms of its development and conflict dimensions. The thesis will also identify and examine some of the key lessons that Kenya can learn from the Niger Delta oil conflict in Nigeria and the role of political and corporate leadership in the management or mismanagement of oil resources. The major aim is to come up with consolidated analysis and recommendations on how to raise greater awareness among oil hosting communities on their rights regarding oil and non-oil minerals found in their lands. Armed with this knowledge, such communities will be in a better position to bargain and bring pressure to bear on the government and the oil companies to develop their regions and in the process prevent conflict. The findings suggest that the Turkana oil can bring both development and conflict depending on how the Kenyan leaders manage or mismanage the processes of exploitation and sharing of the benefits in the pre-oil and post-oil Turkana environment. It was clear that residents of Turkana interviewed and other interviews had little faith in the resource governance in Kenya and attributed this lack of faith to corruption and policy failures. It also became clear that local communities remain on the periphery on matters of natural resources found in their lands as current policies and laws do not recognize their place role. Studies conducted on the oil sector in the Niger Delta fault poor resource governance as the major factor for conflict. Communities must therefore be made the centre-piece of natural resources development and LMNOCs must obtain the 'social license' to operate in the host community.