Komşularının çocuk evlerine ilişkin değerlendirmeleri
Post-graduate thesis on the assessment of neighbors on child homes
  1. Tez No: 434338
  2. Yazar: CANSU ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Korunma ihtiyacı olan çocuk, çocuk evi, komşu, çocuk evi sorumlusu, bakım elemanı, Child in need of protection, child home, neighbor, child home staff, care personnel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çelik, Cansu. Komşularının Çocuk Evlerine İlişkin Değerlendirmeleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2016. Aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılamayan korunma ihtiyacı içindeki çocukların toplumsal hayata uyum sağlamaları, komşuluk ilişkilerini geliştirmeleri ve iyi bir şekilde yetiştirilerek topluma kazandırılmaları amacıyla çocuk evlerinde bakımlarının sağlanması hızla yaygınlaştırılmaktadır. Çocuk evleri ile aynı apartmanda ikamet eden komşularının çocuk evlerine ilişkin değerlendirmeleri hakkında bir araştırma bulunmaması nedeniyle gerçekleştirilen bu araştırma, süre ve olanakların el vermemesi nedeniyle, Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Keçiören ve Çankaya'da hizmet veren çocuk evlerinin bulunduğu komşular ile sınırlandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak“soru kağıdı”kullanılmıştır. 191 çocuk evi komşusu ile yüz yüze görüşülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; çocuklar apartmanda yaşamaya başladıklarında çocuk evi komşularının çoğunluğunun memnun olduğu, sonrasında ise memnuniyet oranının arttığı anlaşılmaktadır. Çocuk evleri komşularının yarısı tarafından ziyaret edilmiştir. Ziyaret sebepleri; çocuklarla tanışmak, yapabilecekleri bir şey varsa yapmak, çocuklar veya çalışanlar tarafından davet edilmeleri ve merak olarak görülmüştür. Ancak daha önce büyük kısmının çocuk yuvası/yetiştirme yurdunu ziyaret etmediği tespit edilmiştir. Çocuk evinde kalan çocuklar ile apartmanda ikamet eden diğer çocukların görüşüp arkadaşlık ettiği, ebeveynlerinin ise bu durumdan memnun olduğu, çocuk evinde yaşayan çocukları diğer komşularının çocuklarından farklı görmedikleri saptanmıştır. Komşularının yarısına yakınının çocuk evinde kalan çocukları evlerinde misafir ettikleri, çocukların istedikleri, ihtiyaçları olduğunda evlerine gidebileceği anlaşılmaktadır. Araştırmaya katılan komşuların çoğunluğunun gözlemleri çocuk evinde çalışanların çocuklara iyi davrandığı, onları koruduğu ve sevdiği, çocukların ise birbirleriyle sağlıklı ilişkiler içinde olduğu yönündedir. Komşuların tamamına yakınının kiraya verebilecekleri bir evleri olduğunda çocuk evi olarak kullanılmasını istedikleri saptanmıştır. Komşular kalabalık ortamda olmamaları sebebiyle personel tarafından çocuklar ile daha iyi ilgilenildiği, çocukların ev ortamında daha sağlıklı, huzurlu ve güvenli büyüdükleri, aile ve komşuluk ilişkilerini gözlemledikleri, çocuk evini sevdikleri, mutlu oldukları, toplumsal desteği alıp ev sıcaklığı yaşadıkları, çocuk evinde yaşayarak daha başarılı, özgür, düzenli ve terbiyeli olduğu, toplum içinde büyüdükleri için sosyal oldukları, özgüvenlerinin arttığı, sevgi ve saygıyı öğrendikleri, çocuk evi komşularının çocuk evi hizmetine ilişkin tespitleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ÇELİK, Cansu. Post-Graduate Thesis on the Assessment of Neighbors on Child Homes. Ankara, 2016. Institutional care through child homes for children in need of protection and could not be benefited from family oriented service models is becoming prevalent at a fast pace in order for reintegration of children to social life, developing their neighbourhood relations and being raised in a good way for they become servicable individuals for the society. This research was made on the assessment of neighbors residing in the same building regarding child homes, due to the absence of a research on this field. As there was time and opportunity constraints, the research was limited to Keçiören and Çankaya districts building neighbors in which child homes are established within the authority of the Child Homes Coordination Center Management affiliated to the Provincial Directorate of Family and Social Policies. The“question papers”are used as a means of data collection. 191 building neighbors are interviewed face to face. According to the results obtained from this research, it was seen that the majority of neighbors of child homes was pleased with children when they first began living in the building and in the progressing time the percentage of neighbors having been pleased increased. The child homes have been visited by half of the neighbors. The reasons of their visits were; to meet children, do something if they could, and to respond to invitations of children and the staff of child homes and just because of curiosity. However, it was realized that majority of those had not visited a Children's Home or an Orphanage before. It was also seen that children in child homes and neighbors' children met and played with eachother and their parents were pleased with this situation and that they never discriminate children living in child homes from their own children. It is understood that almost half of the neighbors of child homes have been inviting children to their houses and that children could also pay visits to their neighbours' house whenever they wish or need. The observations of the majority of neighbours participated in this research; are that child home staff behave well and protect children, are compassionate to them, and also children get along with eachother. It has been observed that almost all of the neighbors would rent their houses if they had one to be used as a child home. The following are among the views of the neighbors on children living in child homes; that children in child homes are dealt in a better way thanks to not being in a crowded institutions, children live in a more healthy, peaceful and secure atmosphere and they experience family and neighbour relations, they love child homes, they are happy, with the help of social assistance they get a warmth of family atmosphere and become more succesful, free, tidy and polite individuals, and as they live within community they become social, self-confident persons and learn compassion and respect.