Korunmaya muhtaç çocuklara yönelik kurumsal bakımevlerinde iç/dış mekan düzenleme ilkelerinin belirlenmesi
Determining principles in planning indoors/outdoors of the institutional children care homes for children needing special care
- Tez No: 96268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Korunmaya muhtaç çocuk, Yetiştirme yurdu, çocuk yuvası, çocuk sitesi, çocukta zihinsel gelişme, çocukta bedensel gelişme, Child, children needing care, care, training home, children home, children site, mental development of child, physical development of child. in
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Korunmaya muhtaç çocuklara yönelik kurumsal bakım evlerinde mimari açıdan mekan koşullarının incelenmesi, - Çocukların bakımevlerinde iç ve dış mekan düzenleme ilkelerinin belirlenmesi - Bakımevlerinin bulundukları alanların eğitim, sağlık, sosyal servislerle ilişkileri bakımından incelenmesi amaçlan ile yapılmıştır. Bu amaçlarla, Konya, Aksaray, Karaman illerinde farklı yaş gruplarındaki çocukların himaye edildiği (veya edilmesi planlanan) beş bakımevinde mekan ilişkilerine ve mekanların fiziki koşullarına ilişkin çeşitli inceleme ve tespitler yapılmıştır. Çocukların mekan kullanım problemlerinin ve mekanlardan beklentilerinin belirlenmesi amacı ile Konya'da bulunan kız ve erkek yetiştirme yurtlarında yazdı anket uygulamaları yapılmıştır. 6-12 yaş gurubundaki çocukların yaşadıkları yuva binasının çocuk tarafından tanımlanabilme, mekanların ve mekan ilişkilerinin algılanabilme düzeylerinin anlaşılması amacı ile sözlü-görsel anket uygulaması yapılmıştır. Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan çocuk bakımevlerinin yerleşim planlan ve çevreleri, bakımevlerinin yerleşim durumlarının bakımevleri için uygun olup olmadıklarının öğrenebilmesi bakımından incelenmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki; Çocukların mekanlardan şikayet ve beklentileri yaş, cinsiyet ve banndıklan yurt değişkenlerine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Mekansal problemlerin Konya Kız Yetiştirme Yurdunda alan darlığı nedeni üe Konya Erkek Yetiştirme Yurduna göre daha fazla olduğu görülmektedir. Çocuk yuvalarında çok sayıda mekanın, kanşık ve tesadüfi olarak oluşturulan mekan kurgulan, 6-12 yaş grubundaki çocuklarda mekansal algılama güçlüklerine neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda çocuğun yuvaya adaptasyonunu da zorlaştırmaktadır. Çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarında mekanlarda kullanılan bazı elemanların, çocukların bu elemanlan kullanımını zorlaştıracak biçimde bulunduğu, bazı mekanların sıkışık ve yetersiz düzenlendiği anlaşılmaktadır Çocuk bakımevlerinin bulunduklan bölgeleri genellikle tesadüfi olarak seçilmektedir. Bu sebeple, bazı çocuk bakımevlerinde, eğitim sağlık ve sosyal servislere çocuklann ulaşımı büyük problemler olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted ; - to research architectural conditions of spaces in children care institutions such as children homes, training homes and children sites, - to determine the problems of children using these spaces, - to bring out some principles for designing interior and exterior spaces of children care institutions, - to determine whether the locations of the institutions are sufficient from the view of the approachments to the health, education and social services. For this purpose several research and determinations, about the physical conditions and the relations between the spaces in five care homes where children of different age groups are being looked after (or will be looked after) in Konya, Karaman, and Aksaray, were made. With the aim of determining the architectural problems and expectation of the children using these spaces, a written questionnaire was applied in both girls and boys training homes in Konya. Also an oral-drawing questionnaire was applied in Konya children home, where children of 6-12 years age group lived in, to determine the levels of childrens, identifications of space relations and the total building conditions. Location plans and environmental positions of the five children care institutions in Konya, Karaman and Aksaray were searched to learn whether the places where the institutions were settled were suitable for these kinds of institutions or not. The results show that, The architectural problems and expectations of children from the care institutions spaces, show differences due to the facts of age, sex and institution where they are looked after. Because of the insufficiency of the area of girls training home in Konya, architectural and space using problems in this home are more than the ones of boys training home in Konya. Buildings essipecially planned for different functions but used as children homes or training homes are causing great space using problems. In children homes, so many spaces developed in disordered relations cause children not to be able to identification relations and physical conditions of spaces and also cause difficulties in adaptations to children homes.