İbrahim Bin Tahman (ö.163/780) ve hadis ilmindeki yeri
Ibrahim Bin Tahman (D.163/780) and his position in the science of hadith
  1. Tez No: 434439
  2. Yazar: MUHAMMET EZBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim b. Tahman, Hadis, Meşyeha, Horasan, Rivayet, İbrahim b. Tahman, Hadith, Meşyeha (Mashyakha), Horasan, Hearsay
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İbrahim b. Tahman hicri birinci asrın sonlarına doğru doğmuş ve hadis ilminin çok önemli ve hareketli gelişmeler geçirdiği hicri ikinci asırda zamanının otoriteleri sayılabilecek isimlerden ilim tahsil etmiş, bu ilme hayatını vakfetmiş Horasan'ın en önde gelen muhaddislerinden biridir. Ölüm tarihi (163/780) dikkate alınırsa günümüze ulaşan eseri Meşyeha'nın en eski hadîs eserlerinden biri olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada İbrahim b. Tahman'ın yetiştiği çevre ve o çevrenin özellikleri, hayatı, eğitim öğretim için yaptığı ilmî yolculuklar, hocaları, öğrencileri, eserleri, hadis ilmi açısından güvenirlik durumu, ilmi görüşleri ve özellikle ehl-i hadis arasında zaman zaman kendisine yöneltilen eleştiri oklarının ana kaynağı olan itikadi bakış açısı hakkında bilgi verilmiştir. Kütüb-i tis'a bağlamında rivayetlerinin tespiti ve bu rivayetlerin özellikleri, eseri Meşyeha'nın tanıtımı ve eserin hususiyetleri incelenerek hadis ilmine katkısı ve muhaddis yönü ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ibrahim b.Tahman was born towards to end of the first century of the hijrah, recieved education from the scholars who could be evaluated as the authorities of the second century of hijrah in which the science of hadith engaged very important and active developments, dedicated his life to this science. He is one of the leading muhaddiths of Horasan that dedicated his life to this science. When considered the date of his death (d.163/780) his book Meşyeha (Mashyakha) which is extant until today, is clearly one of the oldest books of Hadith. In this study, the environment that Ibrahim b. Tahman grew up, and feature of this environment, his life, his scientific journeys for education, his teachers, students, books, his credibility in terms of science of Hadith, his scientific views, and his point of view in terms of belief which were the main source of the sharp criticism that were carried out to himself, have been explained. In the context of the al-kütüb al-tis'a (nine hadith boks), the determination of his hearsay of hadith, the properties of these hearsays, the introduction of his book named Meşyeha and the qualifications of this book, it's contributions to the science of Hadith and his situation as a scholar in the field of Hadith, have been stated