Stratejik oryantasyonlar ve açık inovasyon ilişkisi üzerine bir alan araştırması
A field research on relation between strategic orientations and open innovation
  1. Tez No: 434438
  2. Yazar: ESRA ERZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik oryantasyonlar, açık inovasyon, işletme finansal performansı, Strategic orientations, open innovation, business financial performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada, stratejik oryantasyonların açık inovasyon faaliyetleri ile işletme finansal performansı üzerindeki etkileri ayrıntılı bir literatür ve kapsamlı bir saha çalışmasıyla araştırılmaktadır. Bu doğrultuda öncelikle, akademik yazında geniş yer bulan 'stratejik oryantasyonlar' kavramına yer verilmektedir. Ardından, son on yıl içinde işletme bilimiyle beraber birçok disiplinin ilgi alanına girmiş yeni bir kavram olan 'açık inovasyon' ele alınmaktadır. Son olarak, 'işletme finansal performansı' konusuna ilişkin teorik altyapı sunulmaktadır. 'Stratejik oryantasyon' kavramı, girişimsel, pazar, öğrenme ve teknoloji oryantasyonları boyutlarıyla; 'açık inovasyon' kavramı, gelen (dışarıdan içeriye), giden (içeriden dışarıya) ve birleşik (çift yönlü) açık inovasyon faaliyetleri kapsamında araştırılmaktadır. İşletme finansal performansı ise tek boyut altında incelenmektedir. Araştırmada Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun (ISO500), yönetim kurulu başkanı, CEO, genel müdür vb. üst düzey yöneticileriyle görüşülmesi hedeflenmiştir. Neticede, 500 işletmeden 490 işletmenin yetkilisine ulaşılmış ve 237 işletme çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler SPSS 17 programı ile analiz edilmiştir. Regresyon analizleriyle test edilen hipotezler, kısmen veya tamamen desteklenmektedir. Böylelikle, işletmelere ait farklı stratejik oryantasyonların, açık inovasyon faaliyetleri ve finansal performans üzerindeki etkisi ortaya konulmaktadır. Bu doğrultuda, stratejik oryantasyonlar ve hakkında sınırlı sayıda ampirik araştırma bulunan açık inovasyon konularında anlamlı bulgular elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada, stratejik oryantasyonların finansal performans üzerindeki etkisi, belirli açık inovasyon faaliyetlerine yer veren ve vermeyen işletmeler kapsamında araştırılmaktadır. Yapılan ayrıntılı karşılaştırma sonucunda elde edilen bulgular sayesinde açık inovasyon konusunun gelişimine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu araştırmadan elde edilen bilgiler, araştırmacılar kadar uygulama faaliyetlerine yer veren işletmeler için de önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the effects of strategic orientations on open innovation activities and business financial performance are researched through a detailed literature and comprehensive field study. Accordingly, the concept of strategic orientations, having widespread coverage in academic literature, is explained. Subsequently, the new concept of open innovation, which has been withdrawing the attention of several disciplines for the last decade including business administration, is covered. Finally, theoretical substructure pertaining to the subject of 'business financial performance' is presented. The concept of 'strategic orientation' is discussed in four dimensions - entrepreneurial, market, learning and technology orientations; the concept of 'open innovation' is taken up in the scope of inbound (outside-in), outbound (inside-out) and coupled (bidirectional) open innovation activities. Business financial performance is explained within one dimension. In the research, the objective was to contact high level senior managers/CEOs/directors of the top 500 industrial enterprises (ISO500) in Turkey. In the end, officials of 490 businesses out of 500 were reached and 237 businesses were included in the extent of this study. The data were analyzed via SPSS 17 Programme. The hypotheses were partially or completely supported through regression analyses. Thus, the effects of different strategic orientations on open innovation activities and on business financial performance are set forth. Accordingly, significant findings have been acquired both on the subject of 'strategic orientations' and on 'open innovation', a concept in which extensive and comprehensive empirical studies are very limited. In addition to this, the effects of strategic orientations on financial performance are also researched among businesses, based on the criteria of their policy to utilize (or not utilize) open innovation activities. Owing to the findings, which have been acquired as a result of the detailed comparisons, it is sought to make a contribution to the development of the subject of open innovation. The information gathered from this research, is of importance to researchers on the field as well as to the enterprises that exercise practical applications.