Feminist perspektiften Türkiye'de kadın kütüphanecilerin imajı
Image of female librarians in the feminist perspective in Turkey
  1. Tez No: 434526
  2. Yazar: AYGÜL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist Kuramlar, Çalışan Kadınlar, İmaj, Kadın Kütüphaneciler, Kadın Kütüphanecilerin İmajı, Popüler Kültür, Feminism, Feminist Theories, Working Women, Image, Female Librarians, Image of Female Librarians, Popular Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı, kadın kütüphanecilerin popüler kültürde hem kütüphane kullanıcıları tarafından nasıl algılandıklarını hem de kadın kütüphanecilere yüklenmiş olan imajı irdelemektir. Popüler kültürde profesyonel bir meslek olmasına rağmen cinsiyetçi yaklaşımlar nedeniyle modern toplumlarda hak ettiği önemi görmeyip yarı profesyonel bir meslek olarak değerlendirilebilen kütüphanecilik mesleği ile bu mesleği icra eden kadın kütüphanecilerin popüler kültürlerdeki imajı dikkate alındığında Türkiye'deki durum nasıl bir seyir izlemektedir? Bu soruyu dikkate alarak tezin hipotezi şu şekilde belirlenmiştir; Türkiye'de kütüphanelerde çalışan kadın kütüphanecilerin imajlarının kütüphane kullanıcıları tarafından algılanışı pozitiftir. Hipotezimizi test etmek amacıyla tez çalışmamızda İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphane kullanıcıları ve çalışanlarına“kadın kütüphanecilere ilişkin imaj algısına”yönelik soruların yöneltildiği bir anket çalışması yapılmış ve kadın kütüphanecilere yönelik olumsuz algıların sebepleri irdelenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen anket çalışmasıyla kadın kütüphanecilere yüklendiği düşünülen olumsuz imajların nedenleri anket verileri çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır. Anket sonuçlarıyla elde edilen bilgiler göstermiştir ki; popüler kültüre yönelik olumsuz söylemlerin aksine kadın kütüphaneciler, kütüphanecilik mesleğini daha fazla tercih ettiği için meslek olarak kütüphaneciliği olumlu bir biçimde etkilemektedirler. Ayrıca tezimizde Türkiye'deki kadın kütüphanecilerin imajının, popüler kültürün tersine olumsuz değil tam tersine olumlu yönde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine how female librarians are perceived by library users and image which was laid a burden on female librarians in popular culture. How is the situation in Turkey considering the profession of librarianship, evaluated as a semi-professional occupation and neglected in modern society by reason of sexist approach although it is a profession in popular culture, and image of female librarian who practise this profession in popular culture? By considering this question, the hypothesis of the thesis is determined in this way; Perception of image of female librarians working in libraries in Turkey by library users is positive. In our thesis study, in order to test our hypothesis, it has been conducted a survey study included questions oriented image perception for female librarians, asked Istanbul University Central Library users and employees and has been tried to scrutinize the causes of negative perception towards female librarians. With the survey work, it has been tried to analyse the causes of negative image which is laid a burden on female librarians within the framework of the survey data. Informations obtained by the survey results showed that, in contrast to the negative rhetoric oriented popular culture, because women prefer librarianship more, they influence librarianship in a positive way as a profession. In addition, in our thesis, image of female librarians in Turkey was found to be positively contrast to popular culture.