Pamukova'da tarımsal faaliyetler: Sorunlar ve çözüm önerileri
Agriculture in Pamukova: Problems and proposed solutions
  1. Tez No: 434525
  2. Yazar: FATİH ARICİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİYE ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Pamukova, Tarımsal Üretim Planlaması, Tarımsal Üretimde Uzmanlaşma, Kırsal Kalkınma, Pamukova, Agricultural Production Planning, Specialization in Agricultural Production, Rural Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
PAMUKOVA'DA TARIMSAL FAALİYETLER: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bu çalışmada Sakarya ilinin sebze ve meyve üretiminde önemli katkısı olan, adeta ilin meyve bahçesi durumundaki ve aynı zamanda ilin ikinci büyük ovası Pamukova coğrafi ünitesinin tarımsal yapısı incelenmiştir. Mevcut tarımsal sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Önemli tüketim merkezlerine yakın konumda yer alan saha; elverişli iklim şartları ve verimli toprak yapısı ile önemli bir tarım potansiyel taşımaktadır. Öyle ki; araştırma sahası Doğu Marmara ve ülke üretiminde de bazı ürünlerde (ayva ve kereviz üretiminde ilk sırada) önemli üretim oranlarına sahiptir. Pamukova'nın sahip olduğu doğal imkânların yanı sıra ulaşım imkânlarının da elverişli olması ovada tarımsal faaliyetlerin ve buna bağlı olaraktan üzerinde yer alan yerleşmelerin gelişmesine katkı sağlamıştır. Uzun yıllarda bu yüksek tarımsal verim sayesinde yerleşmeler gelişimine devam etmiştir. Ancak ova iktisadi yapısı zaman içerisinde değişime uğramış; tarımsal sorunlar zamanla çiftçilerin gelirinde düşmelerin yaşanmasına yol açmıştır. Sahada tarımsal gelire bağlı olarak uzun yıllar göç olayı oldukça etkisiz düzeyde kalmış, ancak son dönemde gelirin düşmesine bağlı olarak artış göstermeye başlamıştır. Sahada vuku bulan göç olayının artış göstermesi, nüfusun yaşlanması, genç nüfusun tarıma ilgisinin azalması ve başka sektörlere kayması gibi sorunlar ova tarımını gelecekte tehdit edecek sorunlar olarak görülmektedir. Gerek Sakarya ili ve Marmara Bölgesi ve gerekse ülkemiz tarımsal üretimine önemli katkıları olan bu sahanın sorunlarının çözülmesi önem arz etmektedir. Pamukova tarımsal yapısında görülen sorunların uygulanacak bir tarımsal üretim planlamasıyla çözülmesi mümkün görülmektedir. Sorunların çözümü ovada yer alan yerleşmelerin kalkınmasını sağlayarak göç olayını asgariye indirecek, şehirlere göç ederek işsizliğin artması yerine kırsalda üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
AGRICULTURE IN PAMUKOVA: PROBLEMS AND PROPOSED SOLUTIONS The agricultural structure in the geographical unit of Pamukova, which significantly contributes to the production of fruits and vegetables, literally the province of Sakarya's orchard, and also the second largest geographical unit of Sakarya was examined in this study. Current agricultural problems were identified and solutions were presented. The study area, located close to major consumption centers, is a significant agricultural potential due to favorable climatic conditions and fertile soil structures. Indeed, the area has significant production rates of some products (the first rank in the production of quince and celery) in the production of the eastern Marmara and the country. Natural possibilities as well as favorable transportation facilities of Pamukova contributed to the agricultural activities and accordingly development of the settlement in the plain. Settlements continued to develop due to higher agricultural productivity in many years. However, the economic structure of the plain has changed; agricultural issues have led to emergence of a reduction in the income of the farmers over time. In the field, the migration has stayed fairly ineffective level within many years depending on agricultural income, but it has recently started to increase due to the lower income. The problems consisting of increase in the occurrence of migration, aging population, and reduction in the population of young people interested in agriculture, and shifting to another sector are seen as problems that threaten the future of lowland agriculture. Solving the problems of this area, which has an important contribution to agricultural production in the province of Sakarya and the Marmara region as well as our country, is of importance. The problems in the agricultural structure of Pamukova seem possible to solve with the implementation of agricultural production planning. The solution of the problems reduces migration to the minimum based upon ensuring the development of the settlement, which will contribute to the national economy by making production in rural instead of migration to cities causing raise in unemployment.