Güneş enerjisi destekli akuaponik sistemlerde koi (Cyprinus carpio) ve hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği üzerine bir araştırma
An investigation on koi carp (cyprinus carpio) and cucumber (cucumis sativus) growth;at the aquaponi̇c systems solar energy systems supported.
  1. Tez No: 434674
  2. Yazar: UĞUR CANSIN ÖDÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL GÜZEL, PROF. DR. FAZIL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akuaponik, Hidroponik, Hıyar, Sazan, Akuaponics, Hydroponics, Cucumber, Common carp
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, güneş enerjisi destekli akuaponik sistemlerde, koi sazanı (Cyprinus carpio) ve hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği araştırılmıştır. Isıtmasız naylon sera içerisinde, fiberglas balık tankları (250x40x70 cm) ve içerisine pomza konulan bitki yatakları (300x40x70 cm) kullanılmıştır. Deneme, 3 grup ve 2 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Balık tankları ve hidroponik bitki yataklarının birlikte olduğu Akuaponik grubu (A1-A2); Balık tanklarının ve biyolojik filtrenin kombine edildiği kapalı devre balık yetiştiriciliği kontrol grubu (K1-K2) ve sadece bitki yataklarının bulunduğu hidroponik deneme grubu (H1-H2). Denemedeki balık tanklarına, ortalama ağırlığı ve boyu 11.37±0.2 g.ve 7.32±0.23 cm olan 200 adet koi yavrusu konulmuş ve bitki yataklarına, 16'şar adet hıyar fidesi dikilmiştir. Deneme balıkları günlük ad-libitum olarak beslenilmiş ve hidroponik sistemdeki hıyar fideleri günde 2 defa hazırlanan besin solüsyonu ile sulanmıştır. Deneme sonunda; kontrol ve akuaponik grubundaki koi balıklarının; ortalama canlı ağırlığı, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranı ve yaşama oranları sırasıyla' 28.63±0.2 g-31.28±0.2; %150.60-171.98; %1.40-1.49; 2.06-1.86 ve %100-100 olarak hesaplanmış ve istatiksel olarak fark bulunmamıştır (P>0.05). Denemede en yüksek toplam hasat ağırlığı, hidroponik grubunda (7905.7 g) en düşük ise akuaponik grubunda (2994 g) bulunmuştur. Sürdürülebilir bir üretim modeli olan akuaponik sistemin; yenilenebilir enerji kaynaklarından, güneş enerjisi ile desteklenmesinin faydalı ve karlı olacağını, hem koi balığı ve diğer akvaryum balıklarının yetiştiriciliği açısından hemde suda eksik olan makro ve mikro elementlerin tamamlanması ile hıyar gibi sebze yetiştiriciliğinde de faydalanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, koi carp (Cyprinus carpio) and cucumber (Cucumis sativus) farming in solar energy supported aquaponics system was investigated. Fiberglass fish tanks (250x70x40 cm) and plant beds which contain pumice (300x70x40 cm) İn unheated nylon greenhouse were used. The study was planned as the 3 groups and 2 replications. Group of aquaponics with both fish tanks and hydroponics plant bed (A1-A2); control group of recirculation fish farming that the was combined of fish tanks and biological filter (K1-K2) and the test group where has been only hydroponic plant beds (H1-H2). In the study, was set to the fish tanks 200 koi carp fry which the average weight and length. 7:32±0.2 11:37±0.23 cm and were planted to the plant beds 16 pieces of cucumber seedlings. The study fishes were fed as ad-libitum as daily. Cucumber with nutrient solution prepared in hydroponic system were irrigated two times a day. At the end of the study; the control group and aquaponics; increased for breeding the average live weight, relative growth, specific growth rate, feed conversion rate and survival rate, respectively; 28.63 ± 0.2 -31.28 ± 0.2 g; 150.60-171.98%; 1:40 to 1:49%; 2.06-1.86; 100-100% as to calculated. The study showed that there wasn't statistical difference (P> 0.05). The highest total harvest weight at the study the hydroponic group (7905.7 g), the lowest in the group aquaponics (2994 g) were found. Aquaponics and aquaculture can be supported by solar energy from renewable energy sources . The aquaponics system, koi fish and other aquarium fish say suitable would be farming with the completion of macro and micro elements are missing in the water.