The political thought of Eşref Edip Fergan and his place in turkish political life
Eşref Edip Fergan'ın siyasi düşüncesi ve Türk siyasal hayatındaki yeri
  1. Tez No: 434982
  2. Yazar: EMRE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMİN KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eşref Edip, İslamcılık, Sıratımüstakim, Sebilürreşad, Türk Siyaseti, Eşref Edip, Islamism, Sıratımüstakim, Sebilürreşad, Turkish Politics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de siyasi düşünce alanınındaki önemli akımlarından birisi İslamcılık olmuştur. İslamcılık II.Meşrutiyet sonrası dönemde gelişmiş ve önemli bir düşünce akımı haline gelmiştir. Bu akımın önemli isimleri arasında yer alan bir isimde Eşref Edip Fergan'dır. Eşref Edip Fergan II.Meşrutiyet sonrası dönemde daha sonra ismi Sebilürreşad dergisi olan Sıratımüstakim dergisi ile başladığı yazar ve gazetecilik hayatını cumhuriyet sonrası dönemde de sürdürmüştür. Vefat ettiği 1971 yılına kadar Türk siyasal hayatına ilişkin düşüncelerini ortaya koyan Eşref Edip Fergan, siyasal düşünce ve siyasal tarih bağlamında geri planda kalmasına rağmen önemli bir isimdir. Bu çalışmada, Eşref Edip Fergan'ın sahip olduğu siyasi düşünce ve Türk siyasal hayatındaki yeri incelenmektedir. Bu çalışmada Eşref Edip Fergan'ın hayatı, sahip olduğu düşünce yapısı, dönemler itibari ile siyasi, toplumsal ve felsefi bakış açısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma, başta Eşref Edip Fergan'ın eserleri olmak üzere; siyasi düşünce ve siyasi tarih alanındaki çalışmaların çözümlenmesine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant movements in the field of political thought in Turkey is Islamism. This movement developed and turned into an important movement of thought after the 2nd Constitutional Monarcy in the Ottoman Empire. An important figure of this movement was Eşref Edip Fergan. He started his career as an author and journalist in the 2nd Constitutional Monarcy era with the periodical Sıratımüstakim, which was to be later named“Sebilürreşad”, and continued his career after the founding of Turkish Republic. Despite the fact that he did not appear in a prominent position in the context of political thought and political history, Eşref Edip Fergan was nevertheless an important figure who continued to communicating his thoughts about Turkish political life until his death in 1971. This study deals with the political thought of Eşref Edip Fergan, and his life in Turkish political life. It aims to reveal the life and mentality of Eşref Edip Fergan, and his political, social, and philosophical perspective in different periods. The study is based on an analysis of works in political thought and political history, including primarily the works of Eşref Edip Fergan.