2-hidroksi-1-naftaldehitten türetilen triazin içeren yeni schıff bazlarının metal sensor özelliklerinin incelenmesi ve Hg(II) iyonunun tayini için spektroflorimetrik bir metodun geliştirilmesi
Metal sensor properties of schiff bases containing triazine derived from 2-hydroxy-1-naphthaldehyde in solution a simple spectrofluorimetric method to determinate mercury(II)
- Tez No: 435008
- Danışmanlar: PROF. DR. MİRAÇ OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Triazin, Floresans Spektroskopisi, 2-Hiroksi-1-Naftaldehit, Schiff Bazları, Cıva Tayini, Triazine, Fluorescence spectroscopy, 2-Hydroxy-1-naphthaldehyde, Schiff base, Mercury determination
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, öncelikle 2,4-diamino-6-metil-1,3,5-triazin ve 2,4-diamino 6-undesil-1,3,5-triazin ile 2-hidroksi-1-naftaldehidin reaksiyonundan hazırlanan naftalen grubu taşıyan dört yeni Schiff bazı ligandı sentezlendi ve karakterize edildi. Ligandlarınspektroskopik özellikleri; Cu2+, Co2+, Hg2+, AI3+, Cr3+, Fe3+, Pb2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Mn2+, Ag+, Ba2+, Ca2+ ve Mg2+ gibi metal iyonlarının etkisi absorbsiyon ve emisyon spektrometresi ile araştırıldı.Spektrofotometrik ve spektroflorimetriktitrasyonların sonuçları, kompleksleşme stokiyometrisi ve metal iyonları ile ligandlarınkompleks kararlılık sabitleri açıklandı. 2,4-diamino-6-undesil-1,3,5-triazinle elde edilen Schiff bazı kullanılarak Hg2+ iyonunun tayini için basit bir spektroflorimetrik yöntem geliştirildi.Kullanılan çözeltilerde ön temizleme veya zenginleştirilme yapılmadı.Matris etkisini ortadan kaldırmak amacıyla modifiye bir standart ekleme yöntemi kullanıldı. Standart ekleme grafiğinin verilerine göre Hg2+ iyonu için doğrusal aralık 0,2 – 2,6 mg/L olarak belirlendi. Tespit ve tayin sınırları sırasıyla 0,08 ve 0,23 mg/L idi.Basit ve ekonomik olan metot, musluk suyu numunelerindeki cıvanın tayin edilmesi için uygundur.
Özet (Çeviri)
Four new Schiff base ligands carrying naphthalene group were prepared from the reaction of 2,4-diamino-6-methyl-1,3,5-triazine and 2,4-diamino-6-undecyl-1,3,5-triazine with 2-hydroxy-1-naphthaldehyde. The influence of metal ions such as Cu2+, Co2+, Hg2+, Al3+, Cr3+, Fe3+, Pb2+, Ni2+, Cd2+, Zn2+, Mn2+, Ag+, Ba2+, Ca2+ and Mg2+ on the spectroscopic properties of the ligands was investigated by means of absorption and emission spectrometry. The results of spectrophotometric and spectrofluorimetric titrations disclosed the complexation stoichiometry and complex stability constant of the ligands with metalions. A simple spectrofluorimetric method was developed using the Schiff base derived from 2,4-diamino-6-undecyl-1,3,5-triazine to determination of Hg2+ ion. No cleanup or enrichment of the solutions was required. A modified standard addition method was used to eliminate matrix effect. The standard addition graph was linear between 0.2 and 2.6 mg/L in determination of Hg2+. Detection and quantification limits were 0.08 and 0.23 mg/L, respectively. The simple and cost-effective is suitable for determination of mercury content of water samples.