Biyolojik Çeşitlilik ve Odun Dışı Orman Ürünleri Veri Tabanı (Biyod-Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü örneği)
Biodiversity and non-wood forest products database (bi̇yod-a case study in Trabzon Regional Directorate of Forestry)
  1. Tez No: 435044
  2. Yazar: KEZBAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BİYOD, Biyolojik Çeşitlilik, Flora, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, BİYOD, Biodiversity, Flora, Trabzon Regional Directorate of Forestry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nün talebi üzerine Biyolojik Çeşitlilik ve Odun Dışı Orman Ürünleri Veri Tabanı (BİYOD)'na veri sağlama ana amacıyla Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü (Trabzon, Rize, Bayburt ve Gümüşhane) ve Erzurum Orman İşletme Müdürlüğü (İspir Orman İşletme Şefliği) sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanı Avrupa-Sibirya ve İran-Turan flora bölgeleri ve Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)'e göre Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü (2c) içerisinde yer almaktadır. Araştırma alanında Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine dâhil 69 familya, 221 cinse ait toplam 331 adet tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Pteridophyta bölümüne ait 6 adet takson, Spermatophyta bölümünün Gymnospermae alt bölümüne ait 7 adet ve Angiospermae alt bölümünde bulunan 318 takson sistematik liste halinde sunulmuştur. Araştırma alanında 173 (% 52,27) taksonun fitocoğrafik bölgesi belirtilmiştir. Bu bitkilerden 115 (% 34,74) takson Avrupa-Sibirya, 45 (% 13,60) İran-Turan ve 13 (% 3,93) adeti ise Akdeniz Flora bölgesi elementidir. Ayrıca 1 (% 0,30) adet kozmopolit, 2 (% 0,60) adet egzotik takson tespit edilmiştir. Bu çalışmayla saptanan endemik takson 35 ve nadir takson sayısı da 7'dir. Saptanan bu taksonların IUCN tehlike kategorilerine göre durumları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted within the boundaries of Trabzon Regional Directorate of Forestry (Trabzon, Rize, Bayburt and Gümüşhane) and partly in Erzurum Regional Directorate of Forestry in order to provide data for the database of biological diversity and non-wood forest products (BİYOD) with the request of Trabzon Regional Directorate of Forestry. Field study locates in the Eastern part of the Karadeniz Region according to the list of Turkey's plants ( vascular plants) and Europe- Siberian and Iran-Turanian flora regions. In the study, 69 family including Pteridophyta and Spermatophyta sections, totaly 331 species and taxa belonging to 221 genus were determined. The systematic lists of 6 taxa belonging to Pteridophyta section, 7 taxa belonging to Gymnospermae subdivision of Spermatophyta section and 318 taxa that are located in the subdivision of Angiospermae section are presented. Phytogeographical region of 173 (% 52,27) taxa were determined in this study. From these taxa, 115 (% 34,74) related to Euro-Siberian, 45 (% 13,60) taxa belonging to Irano-Turanian and 13 (% 3,93) taxa of them are Mediterranean elements. Additionally, 1 (% 0,30) cosmopolitan, 2 (% 0,60) exotic plants were found at the field. 35 endemic and 7 rare taxa were identified and classified according to IUCN threat categories.