Span-skewed effect on the response of I-girder prestressed concrete bridges
I-kesitli öngermeli beton kiriş tabliyeye sahip köprülerin davranışına açıklık verevliğinin etkisi
- Tez No: 435043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ADANUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Verev köprü, Verevlik açısı, I kesitli kiriş, Öngermeli beton, Sonlu eleman yöntemi, Yerdeğiştirme, İç kuvvetler, Skewed bridge, Skewness angle, I-girder, Prestress concrete, Finite element method, Displacement, Internal forces
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Verev köprüler dünyada ve Türkiye'de yaygın olarak inşa edilmektedirler. Bu tez, I kesitli öngermeli beton kiriş tabliyeye sahip köprülerin davranışına açıklık verevliğinin etkisi ile ilgilidir. Bu amaçla hazırlanan tez aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır. İlk olarak köprüler hakkında genel bilgilerden, konunun öneminden ve bu konuda daha önce yapılmış çalışmalardan bahsedilmekte ve formülasyon verilmektedir. Daha sonra sonlu elemanlar yöntemi ile her tür köprünün analiz ve tasarımını yapan ve dünyada yaygın olarak kullanılan Midas Civil bilgisayar programı kullanılarak, bir açıklıklı öngermeli beton kirişli bir köprünün 0; 21; 37.6, 57; 66.6 gibi beş farklı verevlik açısı dikkate alınarak analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda beş farklı verevlik açısı için köprünün tabliye kirişlerindeki yerdeğiştirme ile burulma momenti, eğilme momenti, kesme kuvveti ve normal kuvvet gibi iç kuvvetler ve tendonlardaki eksenel kuvvetler elde edilmiştir. Analizlerden elde edilen tepki değerleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Sonrada çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Referanslar ise son bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Span-skewed bridges nowadays are constructed widely in the world and also in Turkey. This thesis is about the span-skewed effects on the responses of I-girder prestressed concrete bridges. The thesis prepared with this scope includes the following chapters. In the beginning, the general information about the bridges, the importance of the matter, previous studies about the subject are given. The formulations are also presented in this chapter. After that, simply supported I-girder pretension prestressed concrete bridge with five different models of 0, 21, 37.6, 57, 66.6 degrees of skewness angle, respectively are analyzed using Midas Civil computer program. This program is made especially for analyze and design all the components and all types of bridges by using the finite element method using the most common codes in the world. Response values like displacements and internal forces in the internal and external I-girders of the bridges, which obtained from analysis of different types of span-skewed bridges, are discussed. Then, the results and recommendations obtained from the analysis are given. The references are presented in the last chapter.