Biyolojik çeşitlilik ve odun dışı orman ürünleri veri tabanı(biyod - Amasya Orman Bölge Müdürlüğü örneği)
Biodiversity and non-wood forest products database (bi̇yod-a case study in Amasya Regional Directorate of Forestry)
  1. Tez No: 553142
  2. Yazar: ELİF DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. SALİH TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BİYOD, Biyolojik Çeşitlilik, Flora, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, BİYOD, Biodiversity, Flora, Amasya Regional Directorate of Forestry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Botaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'nün Biyolojik Çeşitlilik ve Odun Dışı Orman Ürünleri Veri Tabanı (BİYOD)'na veri sağlama amacıyla Tokat, Almus ve Niksar Orman İşletme Müdürlüklerinin sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı Avrupa-Sibirya ve İran-Turan flora bölgeleri ve Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)'e göre Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü (2b) içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine ait 61 familya, 189 cinse ait toplam 302 adet tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Pteridophyta bölümüne ait 2 adet takson, Spermatophyta bölümünün Gymnospermae alt bölümüne ait 5 adet ve Angiospermae alt bölümüne ait 295 takson sistematik liste halinde sunulmuştur. Çalışma alanında 141 (% 46,69) taksonun fitocoğrafik bölgesi belirtilmiştir. Bu bitkilerden 77 (% 25,50) takson Avrupa-Sibirya, 40 (% 13,25) adeti İran-Turan ve 24 (% 7,95) adeti ise Akdeniz Flora bölgesinin elementidir. Ayrıca 3 (% 0,99) adet kozmopolit takson tespit edilmiştir. Bu çalışmayla saptanan 12 endemik ve 2 nadir taksonların IUCN tehlike kategorilerine göre durumları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out of within the boundaries of Amasya Regional Directorate of Forestry in order to provide with data for the database of biological diversity and non-wood forest products (BİYOD) of Amasya Regional Directorate of Forestry. Study area is located in the central part of the Karadeniz Region according to the list of Turkey's plants (vascular plants) and Euro- Siberian and Irano-Turanian floristic regions. In the study area, 61 family within Pteridophyta and Spermatophyta sections, totaly 302 species and taxa belonging to 189 genera were determined. Determined 2 taxa belonging to Pteridophyta section, 5 taxa belonging to Gymnospermae subdivision of Spermatophyta section and 295 taxa which are located in the subdivision of Angiospermae section are presented. Phytogeographical region of 141 (% 46,69) taxa were determined in this study. From these taxa, 77 (% 25,50) related to Euro-Siberian, 40 (% 13,25) taxa belonging to Irano- Turanian and 24 (% 7,95) taxa of them are Mediterranean elements. In addition to these, 3 (%0,99) cosmopolitan taxon was found at the field. 12 endemic and 2 rare taxa were identified and classified according to IUCN threat categories.