Ekonomik büyüme, işsizlik ve enflasyon arasındaki ilişkinin vektör otoregresif model ile analizi: Türkiye örneği(2007 - 2014)
Analysis of relatonship among economic growth unemployment and inflation by vector autoregressive model: The case of Turkey (2007 - 2014)
  1. Tez No: 435070
  2. Yazar: NURİ USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, İşsizlik, VAR Analizi, Economic Growth, Inflation, Unemployment, VAR Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, 2007-2014 yılları arası ekonomik büyüme, işsizlik ve enflasyon aylık verileri kullanılarak, değişkenler arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla gerekli ekonometrik analizler yapılmıştır. Bu amaçla ekonometrik model olarak vektör otoregresif (VAR) modeli kullanılmıştır. Johansen Eşbütünleşme Testi ile değişkenler arasında kointegrasyon ilişkisinin varlığını ortaya koyulmuştur. Ayrıca Etki Tepki ve Varyans Ayrıştırması Analiz sonuçlarını destekler nitelikte olan Granger Nedensellik Testi ile, işsizlik ile ekonomik büyüme arasında karşılıklı nedensellik ilişkisini olduğu, fakat enflasyon ile diğer iki değişken arasında nedensellik anlamında bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the necessary econometric analyzes have beeen made to determine the relationship among variables using monthly data of economic growth unemployment and inflation between the years 2007-2014. For this purpose vector autoregressive (VAR) model has been used as a econometric model. It has been revealed by Johansen Cointegration Test that there is the cointegration relationship between the variables. In addition it has reached the conclusion that there is mutual causality relationship between unemployment and economic growth but not a relationship between inflation and the other two variables in terms of causality by Granger Causality Test which support analysis results of impulse response and Variance Decomposition.