Matte Painting tekniğinde uygulama sorunlarının incelenmesi ve çözüm önerisi
Analyzing practice stages of Matte Painting technique and solving of implementation problems
- Tez No: 435071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: After Fx, Boyama, Matte painting, Photoshop, Sahne, Visual Fx, After Fx, Matte painting, Photoshop, Painting, Scene, Visual Fx
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Başlangıçta sayısal ortama ihtiyaç duymaksızın yapılan sahne tasarımları ve görsel efektler, ciddi bir iş gücüne ve maliyete sahip olmakla beraber teknik anlamda sınırlılıklara sahipti. Buna göre istenilen veya beklenen her sahne veya görsel efekt uygulamaya müsait değildi. Ancak günümüzde sayısal teknoloji ve tekniklerin gelişimi ile orantılı olarak sinema, televizyon ve oyun sektöründe çok daha kaliteli ürünler ortaya konulabildi. Bunu sağlayan tekniklerden biri Matte Painting tekniğidir. Bu teknik ile dünya dışı bir sahne oluşturabilir, elde edilecek görüntü için bir stüdyo veya sahne inşaa etmeye gerek kalmadan sayısal ortamda çok daha hızlı ve etkili bir şekilde sayısal sahne oluşturulabilir, yapılan bir film veya görsel ürün kolaylıkla uygulanabilir ve hayal gücüne herhangi bir kısıtlama getirilmeden ürün elde edilebilir, ancak matte painting tekniği uygulandığı ( reklam-sinema filmi, bilgisayar oyunu, reklam afişleri) yere göre bir takım perspektif ve ışık-gölge kurallarına dikkat edilmediği takdirde etkileyici olma özelliğini kaybedip, rahatsız edici bir görüntüye dönüşebilmektedir. Perspektif, ışık-gölge ve canlandırma matte painting tekniğinde kesinlikle dikkat edilmesi gerektiği gibi, gözardı edildiği takdirde hatalı ve göze hoş gelmeyen bir matte painting çalışmasına dönüşebilir. Ancak, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan Photoshop ve After Fx gibi sayısal görüntü işleme programları sayesinde bahsi geçen uygulama sorunları kolaylıkla çözülebilir. Bu araştırma matte painting tekniğinin yapım aşamalarını, uygulama tekniklerini ve bu tekniklerin sorunlarını irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca bağlı olarak, bir örnek çalışma üzerinde ortaya çıkan sorunlar gösterilmeye ve çözümlemeleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Initially, stage designs and visual effects maden without need for digital environment have the serious labor and cost but also have the technical limitations. According to every scene or visual effect, it was not available for application that desired and expected. However, today, in line with the development of digital technologies and techniques could much more quailty products in gaming, film and television industry. Matte Painting technique is one of the techniques that provide this. This technique may create an extraterrestrial scene, for the image to be obtained without the need to build a studio and stage without having the digital environment much more quickly and effectively digital scene can be created, a film or visual product can be easily applied, can be achieved without transmitting any restrictions to imagination. However, according to place that the matte painting technique applicable (ads-films, computer games, advertising banners etc.) can turn into a disturbing image and lost the ability to be impressive if not pay attention to a rules of perspective, light and shade. Perspective, light-shadow and animation as it should definitely attention in the matte painting technique, If ignored can become defective and a matte painting work unsightly. But now, thanks to widely used in digital image processing programs such as Photoshop and After Fx mentioned application problems can be solved easily. This research construction of the matte painting technique, application techniques and aims to analyze the problems of these techniques. Due to this purpose was given to analysis an example of the work shows emerging issues.