Bizans İmparatoru Iustinianus'un dış politikası
The foreign policy of Byzantine Emperor Iustinianus
- Tez No: 435100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT BAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Iustinianus, Germen kavimleri, Sasaniler, Renovatio Imperii, Iustinianus, Germanic nations, Sassanians, Renovatio Imperii
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
483 civarında doğan ve imparator olana dek önemli görevlerde bulunan Iustinianus Bizans devleti tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada 527-565 yılları arasında Bizans Devleti'ni yöneten imparator Iustinianus'un dış politikadaki faaliyetleri incelenmiştir. Iustinianus'un dış politikaya dair amacı, imparatorluğun batısındaki topraklarda Bizans hakimiyetini tekrar kurmak suretiyle Renovatio Imperii fikrini gerçekleştirmek idi. Ancak 5. yüzyıldan itibaren Avrupa'da Germen ulusları güçlenmişler ve krallıklarını kurmuşlardı. İtalya'da Gotlar, İspanya'da Vizigotlar, Kuzey Afrika'da Vandallar ve Ren nehrinin ötesindeki topraklarda Franklar güçlü idari teşkilatlarını oluşturmuşlardı. Dolayısıyla Iustinianus başlıca ilgi alanı olan bu yerler için söz konusu kavimlerle mücadelelerde bulunmuştur. Öte yandan devletin doğu sınırında bir tehlike olmaya devam eden Sasanilerle de mücadeleler yaşanmıştır. Yukarıda zikrettiğimiz ulusların ve Sasanilerin yanı sıra Bizans-Hun ilişkisi, diğer bazı Germen kavimleriyle ve Avarlarla olan münasebetler de çalışmamızda verilmiştir. Çalışmada ayrıca askeri faaliyetlerin toplumsal hayata yansımaları, sosyal hayatta yaşanan olayların da askeri faaliyetlere etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Born around 483, Iustinianus who was on important duties until being the emperor has an important place in the Byzantine history. In this study, foreign policy activities of Emperor Iustinianus, who ruled the Byzantium between 527-565, were analysed. Iustinianus' objective of foreign policy was to make real the idea of Renovatio Imperii by re-establishing the Byzantine dominance on the western part of the empire. However, Germanic nations had gained power and established their kingdom in Europe beginning from the 5th century. Goths in Italy, Visigoths in Spain, Vandals in North Africa and Franks in the lands beyond the Rhine River had formed their strong administrative organisations. Therefore, Iustinianus struggled with those peoples for the places in which he was mainly interested. On the other hand, there was also a fight with the Sassanians who kept being a danger on the east border of the empire. Beside the aforesaid nations and the Sassanians, Byzantium-Huns relations and other contacts with other Germanic nations and the Avars were also mentioned in this study. The reflections of the military activities on social life and the effects of the events took place in the social life on the military activities were evaluated as well.