Kent kültürü ve Türk resim sanatına yansımaları
The reflection of urban culture on Turkish painting art
  1. Tez No: 435105
  2. Yazar: BURCU PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: City, Culture, Turkish Painting Art, Reflection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada Kent Kültürü'nün Türk Resim Sanatı'na Yansımaları araştırılarak örneklerle incelenmesi amaçlanmıştır Kent birçok insanın yaşamını devam ettirdiği yoğun bir yaşam alanı olarak yakınından bakanı bile hemen içine alan adeta bir film sahnesi gibi renkli ve inişli çıkışlı bir alandır. Kent kültürü ise yüzyıllardır yaşanarak deneyimlerle sabitlenmiş kent yaşamına özgü davranışlar bütünüdür. Bu çalışmanın özünü kent kültürü kavramının oluşturması nedeni ile öncelikle kent, kültür ve kent kültürü kavramlarının ne olduğu araştırılmıştır. Sonrasında ise tarih içerisindeki kültür denince ilk akla gelen kentlerden örnekler verilmiştir. Türk resim sanatı kısmına geçmeden önce dünya resim sanatında kent kültürü teması ele alınmış ve örneklerle konunun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bölüm“Dünya Resim Sanatında Kent Kültürü Temalı Resimler”başlığı altında toplanmıştır. Avrupa, Çin, Japonya, Meksika ve ABD gibi dünyanın birçok bölge ve ülkesinden kent kültürü temalı resimlerin araştırılarak incelendiği bu bölüm Tarih Öncesinden 15. Yüzyıla, 15. ve 16. Yüzyıl, 17. ve 18. Yüzyıl, 19. Yüzyıl ve 20. Yüzyıl olarak bölümlere ayrılarak sınıflandırılmıştır. Bu eser metni çalışmasının asıl konusu olan“Kent Kültürü ve Türk Resim Sanatı'na Yansımaları”isimli bölümde öncelikli olarak Osmanlı'da kent kültürü temasını ele alan minyatürlerden seçilen örneklerle konuya bir giriş yapılmıştır. Ardından Batı anlayışındaki ışık gölge ve perspektif kurallarına yönelik çalışılan Türk resim sanatının batılılaşma hareketlerinin başlamış olduğu Tanzimat'ın ilanı sonrasına denk gelen 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra ise“Tanzimat'dan Cumhuriyet'e”,“Cumhuriyet Sonrası”ve ülkenin çok partili bir sisteme geçtiği dönem olan“1950 Sonrası”gibi başlıklar altında toplanarak Türk Resim Sanatı kısmı bölümlere ayrılmış ve irdelenmiştir. Öncelikle dönemlerin kent yaşamı ve özellikleri hakkında bilgilerin verildiği bu bölümlerdeki giriş nitelikli açıklamaların ardından yıllara ve varsa sanatçı gruplarına, sanatçıların kent kültürü temasını ele aldıkları resim çalışmalarından seçilen örneklere ayrıntılı olarak değinilmiştir. Son bölümde ise kendi sanatsal bakış açımın biçimlenmesinde kent kültürünün etkisi ele alınarak bu bağlamda yapmış olduğum resimler ve bunların incelenmesine yer verilmiştir. Kent Kültürü ve Türk Resim Sanatı'na Yansımaları konusunda varılan yargı ise sonuç bölümünde belirtilmiştir. Anahtar Kelimler: Kent, Kültür, Türk Resim Sanatı, Yansıma
Özet (Çeviri)
This research aims to study The Reflection of Urban Culture on Turkish Painting Art by giving examples. Urban is considered as an intense living space where many people continue to live their life such a scene from a film with ups and downs. Urban Culture, instead, is the body of behaviors indigenous to city life which exists for centuries. This study mainly emphasizes on the concept of urban culture, thus, the definition of urban, culture, and urban culture are being searched. After that, different examples from the urbans are given where the culture occupies an important position in the history. Before the Turkish painting art is being discussed, the Urban Culture in the world painting art is addressed and by giving examples the concept of Urban Culture is aimed to be understood better. This section includes“Paintings of Urban Culture in world painting art”. Many paintings from Europe, China, Japan, Mexico, USA, and other countries were examined and classified under the prehistoric age in 15th, 15th and 16th, 17th and 18th, 19th and 20th centuries. In the introduction, the main topic of this study,“Urban Culture and its reflection on Turkish painting art”is discussed and examples selected from miniatures which are dealt with the theme of Urban Culture in the Ottoman Empire are mentioned. After that, Turkish painting art which is studied according to the light, shadow, and perspective rules in the Western understanding, is classified and examined under the periods which cover the“proclamation of Tanzimat”, after the second half of the 19th century it became“Tanzimat to Turkish Republic”, then“after the Turkish Republic”, and at the end“after 1950”which is considered the time when Turkey went to multi-party system. In these sections, primarily the urban life and features of these periods, years, and if exists, groups of artists, and sample of artists' painting studies that discussed the urban culture theme is mentioned in details. In the conclusion, there exist both my own paintings which are painted with an artistic perspective influenced by the concept of urban culture and also the examination of those paintings. The final outcome about Urban Culture and its reflection on Turkish painting art are mentioned in the conclusion part.