Çok boyutlu bir olgu olarak yemek ve sanat ilişkisi
Relationship between food and art as a multidimensional phenomenon
  1. Tez No: 435151
  2. Yazar: OYA YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE SİBEL KEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Boyutluluk, Yemek, Sanat, Kültür, Multidimensionality, Food, Art, Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
“Çok Boyutlu Bir Olgu Olarak Yemek ve Sanat İlişkisi”başlıklı raporda yemeğin tarihsel ve kültürel önemi ele alınarak, sanat alanındaki yansımalarına ve karşılıklı etkileşimlerine değinilmiş ve farklı boyutlardaki kaynaklardan beslenerek, yemeğin bir konu olarak sanata nasıl dâhil olduğu irdelenmiştir. İnsanın yemekle ilişkisi beslenmekle sınırlı kalmamış, zamanla sosyal, toplumsal, dini vb. referanslar ile yemek, insanların en önemli yaşam dinamiklerinden birisi olmuştur. İnsanın varoluşuna hem kaynaklık eden, hem de birçok farklı açıdan aracılık eden yemeğin farklı araçlarla dile gelişi onun boyutunu da değiştirmiştir. Sanat da bu araçlardan biri olmuş, çağlar boyunca farklı anlatım yolları ile yemek / yiyecek konusu sanatta kapsamı genişleyen bir alana dönüşmüştür. Yemeğin sanat alanında duyusal, simgesel, kültürel, göstergesel vb. alanlarda öneme sahip olmasından yola çıkılarak farklı alanlarla ilişkilendirilmesi, günümüz sanatında farklı boyutlarda kullanımına olanak sağlamıştır. Bu ilişkilerin sonucunda farklı alanlara dair ipuçlarını içinde barındıran yemek / yiyecek, bazen iletişimsel, bazense tüketimle ilgili argümanlar barındıran ve sanatsal bakış açısıyla somutlaştırılmış bir çerçeveden, soyutlanmış, kavramsal bir çerçeveye taşınmıştır. Yemek ve sanatın çok boyutlu bir olgu olarak ayrıntılı bir şekilde araştırıldığı rapor, kişisel çalışmalarla desteklenmiş ve bu çalışmalar kapsamında yeni bağlamlar, yeni anlatım yolları bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmaların sonucunda“Çok Boyutlu Bir Olgu Olarak Yemek ve Sanat İlişkisi”konusunun dünya sanat tarihi alanındaki ve günümüzdeki önemine dair saptamalar yapılmış, uygulama pratiğinde günümüz sanatına kişisel katkılar sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The report titled“Relationship Between Food and Art as a Multidimensional Phenomenon”refers the historical and cultural importance of food, its reflection and mutual effects on art, and it discusses how food is included in art as a subject supported from different sources. People's relationship between food was not only limited to feeding but with time, it has become one of the most important dynamics of life, with the references of social, religious, etc. The expression of food, the source of human existence, has changed its dimension by the ways and tools people have used. Throughout the ages, art also has been one of these tools which constantly expands the scope of food / meal subject by different artistic expressions. By the way food has been correlated with different domains based on the importance it has on the artistic aspects, such as sensory, symbolic, cultural, semiotic, etc. enables its use on contemporary art in different ways. As a result of these correlations, food moved from a framework which was concrete such as arguments related to communication or consumption, to a conceptual framework. The report which researches the relationship between food and art as a multidimensional phenomenon in detail has been supported with personal studies. Within the scope of these studies, new contexts and new ways of expressions have been tried to be found. The result of the study, determines the importance of the topic of“Relationship Between Food and Art as a Multidimensional Phenomenon”on world art history and the present day, and tries to offer a personal contribution to contemporary art practice.