Çocukluk çağı travmalarının duygusal yeme üzerindeki etkisi: Kaygı, depresyon, utanç, öfke ve olumsuz benlik algısının rolü
The effect of childhood trauma on emotional eating: The role of anxiety, depression, shame, anger, and negative self-concept
- Tez No: 1005002
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARKAN ESKİİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme ve yeme bozuklukları-çocukluk çağı, Duygusal yeme, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Olumsuz benlik, Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, Psikolojik travma, Psikolojik ölçekler, Çevresel kaygı, Çocukluk çağı travmaları, Feeding and eating disorders of childhood, Emotional eating, Parents-child relation, Negative self, Negative early childhood experiences, Psychological trauma, Psychological scales, Environmental anxiety, Childhood traumas
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmalarının duygusal yeme üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide kaygı, depresyon, utanç, öfke ve olumsuz benlik algısının rolünü ortaya koymaktır. Çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerin, bireyin duygusal düzenleme süreçlerini ve yeme davranışlarını etkilediği bilinmektedir. Duygusal yeme, olumsuz duygularla başa çıkma amacıyla yeme davranışının kullanılması olarak tanımlanmakta ve çeşitli psikolojik değişkenlerle ilişkili görülmektedir. Bu bağlamda kaygı, depresyon, utanç, öfke ve olumsuz benlik algısı, çocukluk çağı travmaları ile duygusal yeme arasındaki ilişkide önemli psikolojik faktörler olarak ele alınmıştır. Araştırma, 18–60 yaş aralığında bulunan 400 kişi yetişkin bireylerden oluşan bir örneklem üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar demografik bilgi formunun yanı sıra Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri (depresyon, kaygı ve olumsuz benlik algısı alt boyutları), Utanç ve Suçluluk Ölçeği ile Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeklerini doldurmuştur. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, çocukluk çağı travmalarının duygusal yeme ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca kaygı, depresyon, utanç, öfke ve olumsuz benlik algısının, çocukluk çağı travmaları ile duygusal yeme arasındaki ilişkide önemli psikolojik değişkenler olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, duygusal yemenin yalnızca yeme davranışıyla sınırlı olmayıp, erken dönem yaşantılar ve çok boyutlu psikolojik süreçlerle ilişkili bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, klinik uygulamalarda duygusal yeme ile çalışırken çocukluk çağı travmalarının ve ilişkili psikolojik değişkenlerin bütüncül biçimde ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of childhood trauma on emotional eating and to investigate the role of anxiety, depression, shame, anger, and negative self-concept in this relationship. Traumatic experiences during childhood are known to affect emotional regulation processes and eating behaviors in adulthood. Emotional eating is defined as the tendency to eat in response to negative emotional states rather than physiological hunger and has been associated with various psychological factors. In this context, anxiety, depression, shame, anger, and negative self-concept were considered important psychological variables in the relationship between childhood trauma and emotional eating. The study was conducted with an adult sample aged between 18 and 60 years. Participants completed a demographic information form, the Childhood Trauma Questionnaire, the Emotional Eating Scale, the Brief Symptom Inventory (depression, anxiety, and negative self-concept subscales), the Shame and Guilt Scale, and the State–Trait Anger and Anger Expression Scales. The data were analyzed using the SPSS statistical software package. The findings indicated that childhood trauma was significantly associated with emotional eating. In addition, anxiety, depression, shame, anger, and negative self-concept were found to be important psychological variables in the relationship between childhood trauma and emotional eating. These results suggest that emotional eating is not limited to eating behavior alone but is closely related to early life experiences and multidimensional psychological processes. The findings highlight the importance of addressing childhood trauma and associated psychological factors in a holistic manner when working with emotional eating in clinical settings.