Doğa ve mimarlık bağlamında amfibik evler
Amphibious houses in the context of nature and architecture
- Tez No: 435156
- Danışmanlar: PROF. PELİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Doğaya Uyumlu Mimari, Amfibik Ev, Su Üzeri Yerleşkeler, Nature Compatible Architecture, Amphibious House, Living Space on Water
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Doğa, insanın var olduğu günden bu yana ona sonsuz nimetler sunan bir kaynaktır. İnsanlar bazen bu kaynağa taparcasına saygı göstermiş bazen de fütursuzca talan etmiştir. Bu kaynağın özünde ise tüm öğretilerde 'su' vardır. Su, her şeyin özü ve başlangıcıdır, hayatın kaynağıdır. Bu derece önemli olan su, insan yaratısı olan çevre yani mimaride de esin kaynağı olmuştur. Bu çalışmada, yaratılışın kaynağı olan suyla insan yaratısı olan mimarlığın yöntem, yaklaşım, tasarım ve temsil ilişkileri araştırılmış amfibik evler özelinde incelenmiştir. Bu bağlamda; çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın konusu ve bu konuya yaklaşım ile ilgili genel bir açıklama yapılarak çalışmanın amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümde ise, doğa, insan ve mimarlık ilişkisi incelenmiştir. İnsanın doğayla, doğaya uyarak başlayan ilişkisinin teknolojinin gelişmesiyle beraber nasıl doğayı talan etmeye dönüştüğü ve bu süreçte mimarlığın doğadan ne şekillerde etkilendiği örneklerle incelenmiştir. Doğayı talan eden insanın kendine yeni yaşam alanları arayışının incelendiği üçüncü bölümde, su üzerinde yaşamanın tarihsel süreci ve su üzerinde yaşamaya dair ütopyalardan bahsedilmiştir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını karşılayan konut mimarisinin su üzerinde ne şekillerde bulunabileceği dördüncü bölümde örneklerle açıklanmıştır. Amfibik evlerin konu edildiği çalışmanın beşinci bölümünde ise seçilen örnekler aracılığıyla bu konutların tasarım ölçütleri, yapım aşamaları, doğa ve suyla olan ilişkileri çeşitli tasarım yaklaşımlarıyla olan bağları incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde; çalışma sonucunda elde edilen çıkarımlar doğrultusunda doğaya uyumlu mimari tasarımların gerekliliği ve amfibik evlerin bu konuda gelecekte sıkça karşılaşılacak bir tasarım yaklaşımı olacağına dair düşünceler vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nature is a source that has endowed human beings with endless blessings since the beginning of humanity. However people have respected in a worshipping manner and sometimes ruined this source with impunity throughout the human history. Water is defined as the essence of this source in all doctrines. Water is the essence and key of everything. It is the origin of life. Water that is so important also provides the inspiration for environment namely architecture, a human's creation. This study addresses the relationship of water, origin of genesis, and architecture, a human's creation, in terms of method, approach, design and representation, and examines it specific to amphibious dwellings. In this regard; the tasks for the first part of the study encompass the study subject, a general overview on the approach to the subject and the objective and scope of the study. In the second part of the study, the human/architecture relationship is handled. The section aims to answer the following questions considering some examples: How has the relationship in which human beings once worshipped the nature come to a state of the pillage of natural resources by human beings following the development of technology? And in what ways has the architecture been affected by nature within this period? In the third part of the study in which human beings who have ruined nature are in search of new living spaces, historical process of life on water and some utopian ideas concerning life on water are mentioned. In what ways domestic architecture meeting accommodation that is one of the human's basic needs will be able to be designed on water are presented through examples in the fourth part. In the fifth part which focuses on amphibious dwellings, the design criteria, construction phase, relationship with nature and water, and connections with various design approaches of these dwellings are analyzed through the given examples. In the conclusion part of the study, some opinions that architecture compatible with nature is required and therefore amphibious dwellings are a design approach which will be frequently encountered are emphasized in accordance with the inferences obtained from the study.