Türkiye'de gecekondulaşma üzerine görsel çözümlemeler
Visual analysis on squattering issues in Turkey
  1. Tez No: 435168
  2. Yazar: ATALAY MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL ATEŞ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu, göç, resimde toplumcu gerçekçilik, realizm, görsel çözümleme, Slum, squattering, migration, social realism, art, visual analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Göç, toplum üzerinde yarattığı etkinin büyüklüğü nedeniyle başta sosyoloji olmak üzere, ekonomiden mimariye ve sanata kadar birçok alanda geniş şekilde işlenmiş ve araştırılmış bir konudur. Her bireyin belleğinde bıraktığı farklı kişisel izler nedeniyle, her alanda olduğu gibi sanat alanında da sıkça işlenen bir konudur. Türkiye'de Gecekondulaşma Üzerine Görsel Çözümlemeler adlı tezde, Türkiye'de gecekondu, şehirleşme, göç, göçmen profili ve göçün etkin olduğu dönemden itibaren resim sanatında üretilen eserler araştırılmıştır. Gecekondu temalı resimlerin rapor analizi için gerekli sosyolojik, tarihi ve sanat tarihi ile ilgili kaynaklar incelenmiş, görsel çözümlemeler yapılmıştır. Eserlerde kullanılan resim dili ve bu resim diline kaynaklık eden sanat akımları da örneklerle sunulmuştur. Uygulama bölümünde yapılan resim çalışmalarının, teknik ve içerik açısından konuya dair çözümlemeleri yapılmıştır. Yer verilen sanatçıların eserlerinden farklı olarak, uygulama kapsamında yapılan resimlerde, figürler yerine yaşadıkları mekanlar ve tüketim tarzları üzerinden göç ve gecekondulaşma konusu işlenmeye çalışılmıştır. Figür ve figüratif tarzda resmin izleyiciyi etkisi altına aldığı varsayımıyla mekan ve objelerin önemsizleştiği ve görünmez olduğu düşünülmüştür. Yapılan resimlerin ana amacı; göç ve gecekonduları panoromik bir görsellik içinde vermek ve yeni gelen göçmenin gözünden, bu yapılaşma karşısında duyduğu anlık heyecan ve şaşkınlığına ortak olmaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of migration is a significant research subject and discussed formally in almost every fields, from economy to architecture, mostly in the academic field of sociology. Owing to the fact that migration has settled personal traces on each individual's minds in societies, it is a common topic in the field of art as well. In this thesis named“Squattering in Turkey and Visual Analysis About Migration”, works of art in the field of painting have been researched since the squattering, urbanization and migration had become an issue in Turkey. Visual analysis has been made and necessary sociological and historical resources have been inspected and used for the report of slum-themed paintings. Narratives of painting that have been used in the works and the painting styles, which are the origins of these narratives, have been presented with examples. In the painting implementation chapter, works of painting have been analyzed by technically and contextual related to these topics. Different from the chosen artists' works of art, themes of migration and squatterization have been worked up over the places and consumption manners, instead of using figures. It has been assumed that the paintings which contain figures, gets spectators under the influence and deemphasizes and occults places and objects in the paintings. The main purpose of painting implementation chapter is to show slums and process of migration within a panoramic visualization, and to participate the momentarily thrill and bewilderment to the distorted urbanization from the eye of a newcomer immigrant.