Öğrencilere yönelik klasik bale dersleri ile profesyonel topluluklardaki klasik bale derslerinin amaç farklılıklarının belirlenmesi ve karşılaştırılması
Has provided a comparison of the lessons for classical ballet students and the differences with those of the lessons of the professional classic ballet company and the differences in course goals
- Tez No: 435167
- Danışmanlar: DOÇ. MÜRİDE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Klasik bale, bale eğitmenliği, Dans Bilimi, Classical ballet, ballet instructor, Dance Science
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bale Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada, bir bale dansçısının dans hayatının temelini oluşturan eğitim dönemindeki klasik bale dersleri ile profesyonel dansçılara yönelik bale topluluklarında uygulanan klasik bale dersleri incelenmiştir. Bale eğitmenlerinin, derslerini düzenlerken dikkat ettikleri hususlar ve yaklaşım biçimleri gözlemlenmiştir. Günümüzde bale sanatının gelişmesi ile birlikte, bu sanat dalına yardım edecek unsurlar da çoğalmıştır. Bu unsurlardan biri de“Dans Bilimi”dir. Birçok eğitmen dans biliminden faydalanmaktadır. Dans tekniğinin gelişmesi ve dansçı sakatlıklarının önüne geçilebilmesi için dansın bilim ile olan işbirliği gözlemlenmiştir. Dans eğitmenliğine yönelmek isteyenlere bir kaynak oluşturmayı amaçlayan bu çalışma; klasik bale eğitimine yönelik temel bilgiler, eğitmenlerin derslerini düzenlerken dikkat ettikleri hususlar ve yaklaşım biçimlerinin yanı sıra dansın dans bilimi ile olan ilişkisine ait bilgileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
İn this study, examines the lessons applied in the life of a classical ballet dancer and the type of lessons in the life of a professional ballet company dancer. This study observes the ballet instructors' subjects and approaches to form their courses. Currently, with the developments of ballet, this component will also help the arts increase. One of these elements is the“Science of Dance.”Many dance instructors benefit from this science. The collaboration of science with dance has been observed in order to prevent dancer disabilities and to improve dance techniques. This study aims to become a resource for those who want to become a dance instructor; providing basic knowledge on classical ballet training, instructors' subjects and approaches to form their courses and the relation between dance and dance science.