A conversation analytic study on the development of interactional competence in English in an online task-oriented environment
Görev-temelli çevrimiçi bir ortamda İngilizce'de etkileşimsel yeti gelişimi üzerine bir konuşma çözümlemesi çalışması
  1. Tez No: 435231
  2. Yazar: UFUK BALAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLCAY SERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: konuşma çözümlemesi, yabancı dilde etkileşimsel yeti, epistemiks, çevrimiçi etkileşim, görev-temelli etkileşim, teknoloji-aracılı görevtemelli dil öğretimi, bilgisayar-destekli dil öğrenimi, ikinci dil edinimi, yabancı dil eğitimi, conversation analysis, L2 interactional competence, policing, epistemics, online interaction, task-oriented interaction, technology-mediated TBLT, CALL, SLA, foreign language education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Dilsel etkinliklere dayalı görevler, yabancı dil öğrenenlerin etkileşimsel becerilerini geliştirmek amacıyla, çevrimiçi ortamlar da dahil birçok öğrenme ortamında kullanılmaktadır. Ancak, bu ortamlarda öğrenmenin ve gelişimin nasıl gerçekleştiği, İkinci Dil Edinimi'nde bilişsel/etkileşimsel anlayışa dayanan teori-güdümlü, araştırmacı-odaklı ve kodlama-temelli veri inceleme yöntemleri nedeniyle, henüz tam anlamıyla keşfedilememiştir. Halbuki, Konuşma Çözümlemesi Yöntemi, katılımcıların sosyal eylemleri başarma anlarına sürekli ve uzun vadeli olarak odaklanarak, veri-güdümlü ve katılımcı-odaklı bir bakış açısıyla, doğal gelişen etkileşim verilerini inceleyerek, bu ortamların temel faydalarını ortaya çıkarma potansiyeline sahiptir. Bu temelde, bu çalışma, katılımcıların çevrimiçi görev-temelli etkileşimlerini Konuşma Çözümlemesi Yöntemi'yle inceleyerek, yabancı dil olarak İngilizce kullanımında, uzun vadeli etkileşimsel yeti gelişimini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, lisans öğrencisi ve konuşma kulübü üyesi olan katılımcılara, çevrimiçi görevlerin ulaştırılması için özel bir görev arayüzü tasarlanmıştır. Katılımcılar, görevleri işbirliği içinde tamamlamak üzere, haftada bir olmak üzere 20 haftalık bir süreçte Google Hangouts video-sohbet ortamında bir araya gelmişlerdir. Görev-temelli etkileşimleri bir ekran kayıt yazılımı aracılığıyla kaydedilmiştir. Dolayısıyla, tez verisi; etkileşimde konuşmanın yanı sıra, çevrimiçi arama motoru kullanımı, cevap denemeleri, tıklama, kaydırma, metin vurgulama gibi ekran etkinliklerini de içermektedir. 30 saatlik çevrimiçi görev-temelli yabancı dil etkileşimi veri tabanı, Konuşma Çözümlemesi yöntemi çerçevesinde, satır satır ve söz sıraları seviyesinde incelenmiştir. Bulgular, katılımcıların işbirliği içerisinde görevleri tamamlamak üzere çeşitli yetiler geliştirdiklerini göstermektedir. Gelişimleri ise (1) onarım dizileri ve (2) epistemik konumlanma davranışları olmak üzere iki ana etkileşimsel etkinlik çevresinde belgelenmiştir. Etkileşimlerin uzun süreli takibi, katılımcıların polislik yapma (Amir & Musk, 2013) eylemini kullanarak, görev kuralları üzerine tartışma, kuralları beraber yapılandırma ve bu kurallara yönelim gösterme uygulamalarıyla ortaya konmuştur. Bu eylemlerin alıcı-başlatımlı alıcı-onarım şeklinde ortaya çıktığı ve zamanla katılımcıların etkileşimsel sıkıntılara yönelik önlemler almak üzere kendi-başlatımlı kendi-onarım kullanımına dönüştüğü bulunmuş (Martin 2004; 2009; Martin & Sahlström, 2010) ve bu dönüşüm gelişmiş becerilerine kanıt olarak sunulmuştur. Bunun yanı sıra, bulgular, katılımcıların işbirliği içerisinde görevi tamamlamak üzere yabancı dilde yeni etkileşimsel kaynaklar geliştirdiklerini göstermiştir. Etkileşimde ortaya çıkan bu etkileşimsel yabancı dil kaynaklarının, katılımcıların epistemik durumlarıyla uyumlu epistemik konumlandırma yapmak üzere, giderek artan bir çeşitlilikle kullanımı da yabancı dilde etkileşimsel yeti gelişimine yönelik güçlü bir kanıt olarak ortaya konulmuştur (Pekarek Doehler & Pochon-Berger, 2015). Sonuç olarak, bu çalışma yabancı dil olarak İngilizce eğitimine temel oluşturan; İngilizce'de etkileşimsel yeti gelişimi, görev-temelli etkileşim ve görev-temeli dil öğretimi, bilgisayar-destekli dil öğrenimi ve teknoloji-aracılı görev-temelli dil öğretimi, yabancı dil etkileşiminde epistemiks ve çevrimiçi etkileşim gibi araştırma alanlarına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bu çalışma, İngilizce'de etkileşimsel yeti, çevrimiçi etkileşim ve epistemiks alanları arasında köprü kuran ilk araştırma olması sebebiyle de, İkinci Dil Edinimi'nde Konuşma Çözümlemesi (Markee & Kasper, 2004; Kasper & Wagner, 2011) araştırmalarına yönelik katkılar da sunacaktır. Son olarak, çalışma, ana akım bilişsel/etkileşimsel İkinci Dil Edinimi bulgularını, etkileşimlerden ortaya çıkan durumlar ve kaynaklar çerçevesinde gözden geçirecektir.
Özet (Çeviri)
Tasks have long been used in order to promote interactional skills of learners in L2 settings including online environments. However, the nature of learning and development in these contexts have largely remained unexplored due to theory-driven, researcher-oriented, and coding-based treatments of online interaction data informed by cognitivist/interactionist accounts of SLA. Yet, a conversation analytic study has the potential to explicate the affordances of these environments through data-driven, participant-oriented emic treatments of naturally occurring interaction data by focusing on the participants' emergent accomplishments of social actions on a longitudinal basis. To this end, this study aims to present the longitudinal development of interactional competence in L2 English based on conversation analytic examinations of participants' online task-oriented interactions. For the purpose, a special task interface was designed for the delivery of online tasks to a group of participants who are undergraduate students and members of a free-time conversation club. The participants met online on Google Hangouts video-chat software for collaborative completion of the tasks once a week for a 20-week-long period. Their online task-oriented interactions were captured through a screen-recording software, thus the data includes their talk-in-interaction as well as on-screen activities such as web searches, candidate answer trials, scrolling, clicking, and highlighting. A database of 30 hours of online task-oriented L2 interactions was examined line-by-line and turn-by-turn using conversation analysis. The findings showed that the participants developed interactional competencies for collaborative task accomplishment. Their development was documented in two main interactional practices: (1) repair sequences and (2) epistemic positioning behaviors. The longitudinal tracking of the interactions revealed that the participants' negotiation, co-construction of, and orientation to task rules unfolded with the use of language and rule policing actions (Amir & Musk, 2013) in the form of other-initiated other-repairs and evolved into self-initiated self-repairs over time in a way to evidence their developed abilities to anticipate and avoid breakdowns in communication (Martin 2004; 2009; Martin & Sahlström, 2010). Furthermore, the findings demonstrated that the participants developed new interactional resources in the L2 for collaborative task accomplishment. Their deployment of these emergent L2 resources for enacting congruent epistemic positioning with a growing diversification over time also decreased the number of disruptions of progressivity of online task-oriented interactions, which brings concrete evidence to the development of interactional competence in an L2 (Pekarek Doehler & Pochon-Berger, 2015). All in all, this study brings new insights into a variety of research strands that feed into the theoretical and pedagogical background of foreign language education such as L2 interactional competence, task-oriented interaction and TBLT, CALL and technology-mediated TBLT, epistemics in L2 interaction, and online interaction. As the first study to bridge L2 interactional competence, online interaction, and epistemics, the findings also have implications for the growing body of research on conversation analysis for second language acquisition (Markee & Kasper, 2004; Kasper & Wagner, 2011). Finally, the study revisits some mainstream cognitivist/interactionist SLA findings based on the emergent cases and resources.