Özel lise öğrencilerinin sosyal medya tutumları ile içedönüklük-dışadönüklük kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between attitude of social media and introversion-extraversion personality traits in private high school students
  1. Tez No: 435243
  2. Yazar: MERVE YANIK DÜŞÜNCELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP LEMAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, kişilik, içedönüklük, dışadönüklük, ergen, social media, personality, introversion, extraversion, adolescent
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmada özel lise öğrencilerinin sosyal medya tutumları ile içedönük-dışadönük kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2015- 2016 Eğitim-Öğretim yılında Doğa Koleji'nin kampüslerinde öğrenim gören 118'i kadın, 182'si erkek 300 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada lise öğrencilerinin sosyal medya tutumlarını değerlendirmek için“Sosyal Medya Tutum Ölçeği”, içedönük- dışadönük kişilik özelliklerini belirlemek için“Eysenck Kişilik Envanteri”kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin demografik özelliklerinin ve sosyal medya kullanımına ilişkin verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır Katılımcıların demografik özelliklerine, ailelerine, sosyal medya kullanım süre ve alışkanlıklarına ilişkin mevcut durumu ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı istatistiklerden frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Veri setinin güvenilirliğini tespit edebilmek için Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Değişkenlerin normal dağılım sınanması Kolmogorov Smirnov testi aracılığı ile yapılmış ve değişkenlerimiz normal dağılım sergilemediği için iki gurup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi, ikiden fazla gurup karşılaştırmalarında Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda içedönük –dışadönük kişilik özellikleri ile öğrencilerin, paylaşım ihtiyacı tutumları ile zayıf düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre içedönük-dışadönük kişilik özellikleri arasındaki ilişkiye bakıldığında erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha dışadönük olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre sosyal yetkinlik, paylaşım ihtiyacı alt boyutunda ise anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kadınların erkeklere göre paylaşım ihtiyacı alt boyutunda daha yüksek düzeyde oldukları saptanmıştır. Sosyal yetkinlik tutum düzeyi yüksek olanların en fazla Whatsapp'ı, paylaşım ihtiyacı tutum düzeyi yüksek olanların ve öğretmenlerle iletişim tutumu yüksek olanların en fazla Instagram'ı, kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sosyal yetkinlik, paylaşım ihtiyacı ve sosyal izolasyon tutumları ile sosyal medyada günlük geçirilen süre arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda sosyal yetkinlik, paylaşım ihtiyacı ve öğretmenler ile iletişim alt boyutlarında sosyal medyayı ihtiyacı olduğunda bir destek aracı olarak kullananların düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sosyal izolasyon alt boyutunda ise sosyal medyayı destek amaçlı kullanmayanların düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study was aimed to investigate the relationship between social media attitude and introversion-extraversion personality traits in private high school students. The study was conducted on students in Doğa Colleges during 2015-2016 academic year. Three hundred high school students (118 female, 182 male) were participated in the study. For evaluating social media attitudes,“Sosyal Medya Tutum Ölçeği”; for determining personality traits,“Eysenck Personality Questionnaire (EPQ)”and for gathering information about demographic characteristics on usage and attitude of social media,“Personal Information Form”were applied to participants. For revealing current structure of frequency and percentage of participants' demographic characteristics, family, practice and time on usage of social media, descriptive statistics were used to analyze. Cronbach alpha coefficient was calculated to test data set's reliability and Kolmogoroc Smirnov test was used to test normal distribution of variables. Because of absence of normal distribution, Mann Whitney U test was conducted for comparison of dual groups and Kruskall Wallis H test was conducted for comparison of more than two groups. According to the results, it was found that introverted-extroverted personality traits had positive and weak relationship with the need of sharing subdimension. It was found statististically significant that male students have more extraverted traits than female students. Furthermore, results show that need of sharing subdimension was found higher in female students than male students. Additively, it was found that, students with high level of social competence attitude use Whatsapp; students with need of sharing and attitude of interaction with teachers use Instagram more. Relationship between social competence, need of sharing, social isolation and daily time duration on social media was found statistically significant. Overall, using social media as a support medium in social competence, need of sharing and interaction with teachers subdimensions was found higher; in social isolation, the level of students who use social media as a support medium was found lower.