Ergenlerin sosyal kaygı düzeylerinin sosyal medya kullanım tutumları açısından incelenmesi
Investigation of adolescents'social anxiety levels in terms of social media use attitudes
  1. Tez No: 811968
  2. Yazar: LATİFE AĞILGAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Ergenlerde Sosyal Kaygı, Sosyal Medya, Ergenlerde Sosyal Medya Kullanımı, Anxiety, Social Anxiety in Adolescents, Social Media, Use of Social Media in Adolescents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, gençlerin sosyal medya kullanımlarını farklı değişkenlere (cinsiyet, anne baba eğitim durumları, sosyal medya kullanım sıklığı) göre incelemek ve gençlerin sosyal medyaya yönelik tutumları ile kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu araştırmacı tarafından kolayda ulaşılabilirlik yöntemi ile elde edilen lise ikinci sınıf öğrencisi ergenlerden oluşmaktadır. Çalışma; İstanbul İli, Beylikdüzü ilçesinde,gelir seviyesi üst orta gelir olan, üç farklı özel lisede eğitim gören 250 lise ikinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, ergenler için sosyal medya kullanım ölçeği ve ergenler için sosyal kaygı ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 (Sosyal Bilimler İstatistik Paketi) paketi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı analizler kapsamında değişkenlerin dağılımları, ölçme araçlarının ortalama ve standart sapmaları incelenmişir. Çalışma sonucunda; ergen lise ikinci sınıf öğrencilerinin ortalama düzeyde bir sosyal kaygıya sahip oldukları fakat olumsuz değerlendirme veya yeni sosyal durumlarla karşılaşıldığında kaygı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca,ergenlerin sosyal ağlara karşı tutumlarının , sosyal ağları kullanma sıklığına göre öncelikli olarak sosyal izolasyon amaçlı kullandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the social media use of young people according to different variables (gender, grade level, parental education status, frequency of social media use) and to determine whether there is a significant relationship between the youth's attitudes towards social media and their anxiety levels. The study group of the research consists of high school student adolescents, which were obtained by the researcher with the easy access method. It was carried out with 250 students studying in private high schools in Beylikdüzü, Istanbul. Personal information form, social media usage scale for adolescents and social anxiety scale for adolescents were used as data collection tools in the study conducted with the relational screening model. Data were analyzed using the SPSS 25 (Social Science Statistical Package) package. In the study, the distribution of the variables, the mean and standard deviations of the measurement tools were examined within the scope of descriptive analysis. In the results of working; It has been determined that adolescent high school students have an average level of social anxiety, but their anxiety level is high when faced with negative evaluations or new social situations. Moreover, it is seen that adolescents' attitudes towards social networks are primarily used for social isolation purposes, according to their frequency of use.