Gençlerde algılanan sosyal destek ve yalnızlık duygusunun internet kullanımına etkisinin incelenmesi
Effects of perceived social support and isolation feeling on internet use in young adults
  1. Tez No: 435248
  2. Yazar: NÜZHET ÖZLEM TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERTUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal destek, ergen, yalnızlık duygusu, internet, Social support, adolescent, loneliness feeling, internet
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, gençlerin ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden algıladıkları sosyal destek ile yalnızlık hislerinin, internet kullanım düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Çalışmanın örneklemini, İstanbul Bahçelievler Kemal Hasoğlu Anadolu Lisesi'nde okuyan toplam 285, dokuzuncu ve onbirinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, Genel Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Yalnızlık Ölçeği ve Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Spearman Korelasyon Testi ve Post Hoc Scheffe testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, gençlerin algıladıkları sosyal destek ölçeğinden aldıkları puanlar ile internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Gençlerin algıladıkları sosyal destek arttıkça; internet bağımlılığı düzeyleri de düşmekte olduğu görülmektedir. Gençlerin algıladıkları sosyal destek ölçeğinden aldıkları puanlar ile yalnızlık ölçeğinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Gençlerin algıladıkları sosyal destek arttıkça; yalnızlık düzeyleri de düşmekte olduğu görülmektedir. Gençlerin yalnızlık ölçeğinden aldıkları puanlar ile internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Gençlerin yalnızlık düzeyleri arttıkça; internet bağımlılığı düzeyleri de artmakta olduğu görülmektedir. Gençlerin yalnızlık düzeyleri internet bağımlığını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the internet use of young adults and their perceived social support from friends and teachers and isolation feeling. The sample group of the study consists of 285 ninth and twelfth grade students studying at Istanbul Bahcelievler Kemal Hasoglu Anatolian High School. The data of the study are obtained by using General Information Form, Internet Addiction Scale and Perceived Social Support Scale. The data were analysed by Mann-Whitney U, Kruskal Wallis H, Spearman Correlation and Post Hoc Scheffe tests. As a result, it is seen that there is a meaningful relation between the perceived social support and the internet addiction of young adults. It is observed that internet addiction levels decrease as the perceived social support of young adults increases. It is seen that there is a meaningful relation between the perceived social support and the loneliness feeling of young adults. It is observed that loneliness feeling levels decrease as the perceived social support of young adults increases. It is seen that there is a meaningful relation between the loneliness and the internet addiction of young adults. It is observed that internet addiction levels increases as the loneliness feeling of young adults increases. Loneliness levels of young adults increase internet addiction.