Kalp ve damar hastalarının endişe, yaşam kalitesi ve hastalık algısının diğer hastalardan ayrılan yönleri
Differences of concern, quality of life and disease perception aspects of cardiovascular patients from other patients
- Tez No: 435247
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP LEMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kalp ve damar yolu hastalıkları, hastalık algısı, kaygı, Cardiology, disease perception, anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında kalp ve damar hastalıklarının hastalar üzerinde oluşturduğu psikolojik etkiler incelenmektedir. Çalışmanın amacı kardiyoloji servisine gelen hastaların kaygı düzeylerini, diğer servislere gelen hastaların kaygı düzeyleriyle karşılaştırmak ve farklı servis hastaları arasındaki hastalık algısı farklarını araştırmaktır. Veri toplama aracı olarak; Özel Pendik Bölge Hastanesi'ne gelen 203 hastaya anket uygulaması yapıldı. Araştırmanın evrenini Özel Pendik Bölge Hastanesi'ne gelen hastalar, örneklemi ise anket uygulamasını kabul eden203 sayıda hasta oluşturdu. Verilerin analizlerinde SPSS programında normallik, homojenlik, Kruskal-Wallis ve ki-kare testleri kullanıldı. Demografik özelliklerden; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve yalnız yaşama faktörleri açısından kardiyoloji ve diğer bölüm hastalıklar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Meslek, sosyal güvence ve gelir durumunun hastalıkları etkilemediği gözlemlenmiştir. Hastaların tedavi süresi ve hastalık olgusu hakkında bilgi sahibi olması gibi hastalık özellikleri incelendiğinde, kardiyoloji ve diğer bölüm hastalıklarına sahip olma oranlarında fark yaratmadığı gözlemlenmiştir. Beck anksiyete ölçeğine bakıldığında kardiyoloji hastalarının kaygı seviyesinin, diğer bölüm hastalarının kaygı seviyesine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kardiyoloji hastalarının SF-36 yaşam kalitesi ölçeği analiz edildiğinde; fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, duygusal rol güçlüğü, canlılık, ruhsal sağlık, sosyal fonksiyon, vücut ağrısı ve genel sağlık olan bütün alt boyutlarda diğer bölümlerdeki hastalara göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Kardiyoloji hastalarının yaşam kalitesi ölçeğinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Kardiyoloji hastaları ve diğer bölüm hastalarının demografik özellikleri ve kaygı düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmıştır. Diğer bölüm hastalarına göre kardiyoloji hastalarının kaygı seviyelerinin daha yüksek, yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the anxiety level of patients who have cardiology disease and the other disease. The study includes 101 cardiologic patients and 102 patients who have other disease. All patients are participated in Beck and SF-36 questionnaires. To analyze the results of the questionnaires,Kruskal-Wallis Testand chi-square tests are used. Tests demonstrate that cardiologic patients and the other patients are statistically different in terms of demographic properties such as gender, marital status, education level and living alone. On the other hand, the tests show that profession, social insurance and income rates do not differed cardiologic patients and the other patients. Treatment duration and knowledge of their disease do not make reasonable differences between cardiologic patients and the other patients. According to the Beck Anxiety indicator, cardiologic patients have more anxiety than the other patients. When The Short Form (36) Health Survey indicators analyzed, it is observed that vitality, physical functioning, bodily pain, general health perceptions, physical role functioning, emotional role functioning, social role functioning and mental health are reasons for differences of cardiologic patients and the other patients. That is to say, health survey indicator of cardiologic patients is lower than the others. After the tests it is observed that, cardiologic patients and the other patients have reasonable differences between each other's in terms demographic properties and anxiety levels. In other words, cardiologic patients have more anxiety than the others although they have lower life quality.