Psikoloji öğrencilerinin evliliğe ilişkin tutumlarının yordayıcısı olarak ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları
Cognitive distortions of psychology students in regard to the relations as a predictor of their attitudes towards marriage
- Tez No: 435249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERTUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik tutumu, bilişsel çarpıtmalar, evlilik, boşanma, Marriage attitude, cognitive distortions, marriage, divorce
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Evlilik tutumları ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiği zaman çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Yapılan bu çalışma belirli bir grup üzerinde, ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve evlilik tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesini içermektedir. Araştırmanın çalışma grubu, 18 yaş üstü, psikoloji lisans öğrencisi olan 149 kadın ve 32 erkek bireyden –toplam 181 katılımcı- oluşturulmuştur. Araştırma İstanbul ilindeki İstanbul Kültür Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. İlişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmaları tespit etmek için“İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği”ile bireylerin evlilik tutumlarını tespit etmek için“İnönü Evlilik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca bazı değişkenler hakkında bilgi toplanması amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin evlilik tutumları ile ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmaları arasında pozitif yönlü bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca bireylerin ebeveynlerinin medeni durumları ile evlilik tutumları ve ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmaları farklılık göstermektedir. Boşanmış ebeveynlere sahip bireylerin, boşanma sürecindeki yaş düzeyleri ile ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmaları farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When the studies conducted in relation to the marriage attitudes are analyzed, it is seen that these studies are limited. This study contains the analysis of the relationship between the cognitive distortions in regard to the relations and the marriage attitude. The study group of the research consists of a total of 181 participants with 149 women and 32 men individuals that are above the age of 18 and are psychology undergraduates. The research was conducted at Istanbul Kültür University located in the city of Istanbul.“Interpersonal Cognitive Distortions Scale”is used for identifying cognitive distortions related to relationships and“Inonu Marriage Attitude Scale”is used for identifying the individuals' marriage attitudes. Also,“Personal Information Form”was used for the purpose of gathering information about certain variables. According to the research results, a positive directed relation between the marriage attitudes of the individuals and their cognitive distortions in regard to the relations was observed. In addition, the marital statuses of the individuals and their marriage attitudes and cognitive distortions in regard to the relations differ. The age levels and cognitive distortions of the individuals with divorced parents in regard to the relations differ.