1920- 1930'lu yıllarda İstanbul'da kültürel etkileşimler
Cultural interactions from 1920 to 1930s in İstanbul
  1. Tez No: 435255
  2. Yazar: FUNDA ESİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Tarih, Fine Arts, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Osmanlı, Tanzimat, Cumhuriyet, Doğu-Batı, Interaction, Ottoman, Reorganization (Tanzimat), Republic, East - West
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Köklü bir geçmişe sahip olan Türk kültürü, yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklarla kültür ve sanat alanlarında sürekli iletişim içerisinde olmuş ve bunun doğal sonucu olarak da bu zengin kültür, tarihi, siyasi ve sosyal olaylara bağlı olarak zamanla çok uluslu olma özelliği kazanmıştır. M.Ö. IV. yüzyılda tarih sahnesine çıkan Hunlar'dan Çinliler çok etkilenmiştir. M.S. IV. yüzyılda Çinlilerin etkisiyle kavimler göçünün I. dalgasını oluşturan Batı Hunları ile VIII. yüzyılda Avarların başlattığı II. kavimler göçü Avrupa kültürü üzerinde çok etkili olmuştur. Türk kültürünün yabancı kültürlerden etkilenmesi Türklerin İslamiyeti kabul etmesiyle kendini göstermiş özellikle çağının bilim dallarında Arapça ve Arap kültürü ile yine çağının edebiyat ve sanat dili olan Farsça ve Fars kültürü Türk kültürü üzerinde etkili olmuştur. Bu etkileşim Osmanlı döneminde de devam etmiş ama doğudan gelen bu etkileşimin dışında Batı etkisi de kendini göstermeye başlamıştır. III. Selim döneminden 1931'e kadar olan süreçte bilim, sanat ve sosyal hayatta Türk toplumu üzerinde Batı etkisi, tüm açıklığıyla kendini göstermiştir. Bu çalışmada yukarıda belirtilmiş olan detaylar ışığında Osmanlıda 1920 öncesi ve sonrası kültürel etkileşimler üzerinde durulmuştur. Etkileşimler konusunda çok yönlü bir araştırma yapılmış ve sadece Osmanlı-Türk kültürünün diğer medeniyetlere etkileri üzerinde değil farklı medeniyetlerin de Osmanlı kültürüne etkileri üzerinde çalışılmıştır. Son derece kapsamlı bir araştırma konusu olması nedeniyle sadece 1920 döneminden 1931 tarihine kadar olan süreç esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish culture, which has a long history, has been in constant interaction with different civilizations in the fields of culture and art and as a result of this, it has acquired the quality of being multinational because of a multitude of cultural, historical, political and social events. The Chinese were impressed with the Huns, who came to the scene of history in the IV. century BC. The West Hun people, who started the first wave of Migration of Tribes in AD IV. century because of the effects of the Chinese, and the second Migration of Tribes, which was started by the Avars in the VIII. century, affected European culture significantly. The fact that Turkish culture was affected by foreign culture appeared after the Turks accepted Islam. Especially Arabic language and Arab culture, and also Persian language, which was the language of the literature and art at the time, and Persian culture had significant effects on Turkish culture. This interaction went on during the Ottoman period but apart from this effect from the East, effects from the West started to appear. During the period from Selim III to 1931, the effects of the West on Turkish society were felt clearly in science, art and social life. In this study, in the light of the details mentioned above, cultural interactins in the Ottoman period before and after 1920 were laid emphasis on. A comprehensive study was performed about these interactions and not only the effects of Ottoman - Turkish culture on other civilizations but also the effects of different civilizations on Ottoman culture were studied. Because it was a significantly comprehensive topic of study, it was based only on the period from 1920 to 1931.