Bendirin yapısına göre ses özellikleri ve el-parmak tekniğinin incelenmesi
Bendir's sound characteristics based on its structure and examination of hand-finger technique
- Tez No: 435263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ MADANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bendir, Perküsyon, Vurmalı Çalgılar, El-ParmakTekniği, Deri Yüzeyli Çalgılar, Notasyon, Bendir, Frame Drum, Percussion Instruments, Hand-Finger Technique, Leather Surfaced Instruments, Notation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada bendir çalgısı, yapısı ve çalma tekniği açısından incelenmiştir. Ortaya çıkan bulgulardan yola çıkarak bendirin ses özellikleri ses fiziği temelinde analiz edilmiştir. Bendirin yapısı ve çalma tekniğinde kullanılan vuruş şekillerinin sesin oluşumuna etkileri arasındaki ilişki analitik şekilde ele alınmıştır. Elde edilen verilerle, el-parmak tekniği ile çalınan bendir çalgısının detaylı notaya alınabilmesi ve bu notasyonun aynı teknikle çalınabilen vurmalı çalgılar için de kullanılması amaçlanarak, geliştirilebilir bir notasyon önermesi ortaya atılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, bendir (frame drum) instrument is examined in terms of its structure and playing techniques. Bendir's sound characteristics are analysed through sound physics. The effect of stroke styles and bendir's form on the sound stuctures are analytically compared. The aim of the collected data is to bring forward a leveragable notation proposition, which will then allow a detailed notatation of bendir played with hand-finger technique, and to use this notation in other percussion instruments that are played with the same techniques.