Metal tekstil yöntemlerinin takı ve tasarım uygulamaları
Application of metal textile methods on jewellery and design
  1. Tez No: 435271
  2. Yazar: ÇİMEN BAYBURTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: El Sanatları, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arts and Crafts, Crafts, Design, Metal Textile, Ornament, Jewellery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Sanayi Devrimi ile sonuçlanan hızlı gelişimle birlikte teknolojik, siyasal, toplumsal yeniliklerle başkalaşım yaşanır. Varolan bu ortam, duyarlı sanatçıyı düşünmeye zorladığı gibi sanata bakışı da farklılaştırır. Yaratıcılığın ön planda olduğu, tekniğin yanında farklı malzemenin devreye girmesiyle estetik ve güzellik kavramlarının gerekli olduğu bir dönem başlar. Arts and Crafts hareketinin temellerini atan İngiliz yazar, şair ve sanat eleştirmeni John Ruskin, geleneksel yöntemlerle üretimin öneminin altını çizerken, sanat ve el sanatları arasındaki bağın güçlendirilmesi üzerinde durur. Kuyum ve tekstil sektörünün bu kadar geliştiği ve önem kazandığı bir çağda varolan el sanatlarının evrenselleştirilmesi kendi adıyla dünyaya tanıtılması için çalışmalar yapılması üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Bu bağlamda düşünülen ise dünyada örnekleri görülen çalışmalar olduğu bilinen tekniklerin farklı tasarımlara uygulanarak farkındalık yaratmalarıdır. Bugün iç içe giren bu anlamlar; değişen bakış açılarıyla özgün tasarımların çağcıl ürünlere dönüşmesini desteklemektedir. Bu yaklaşımın temelleri sanat eğitiminde kendini gösterir ve eğitimdeki değişim, Bauhaus tasarım okulu ile birlikte atılır. Anadolu ve tüm dünya coğrafyasının zengin kültürel mirası hızla yok olmaktadır. Gözle görülen ve elle tutulan somut mirasın yanında; hayatı anlamlı kılan gelenekler, törenler ve günlük ritüeller yani somut olmayan kültürel miras da kaybolmaktadır. Bu miras; sadece kendi coğrafyasının değil, insanlığın da ortak mirasıdır. Deneysel ya da biçimsel geliştirilen her işlemin sonucunda yeni bir eser üretilir. Seçilen malzemeler ve üretim yöntemleri yön veren ilgileri oluşturur. İşlemin sonucunda ortaya çıkan yapıtlar birikimlerle bir bütün oluşturur. Birikimler ise geçmişten gelen geleneğin aktarımıdır. Bu noktada önemli olan farkındalık yaratabilmektir. Çünkü yeni tasarımlar geçmişle yapılan diyalogla daha da anlam kazanır. Geleneksel tekstil yöntemlerinin metal teller ve farklı tasarımlarla buluşması bu araştırmanın ana hatlarını oluşturmaktadır. Anahtar Kelimler: Arts and Crafts, El Sanatları, Tasarım, Metal Tekstil, Takı,Kuyumculuk.
Özet (Çeviri)
There has been a great alteration lived especially in Europe in conjunction with the technological, political and social renovations occurring after the Industrial Revolution. This state of affairs has driven the perceptive artists to think about art and has altered the artistic view. Then has started a new period that creativity is more significant and theories of aesthetics and beauty are accepted essential, as alternate materials and technologies were in use. The initiator of“Arts and Crafts”, English poet, writer and art critic John Ruskin emphasizes on the importance of traditional production as well as the fortification of the bond between arts and crafts. Then introduction of these existing crafts to the world and so the universalization of them has become vital in this period of high progression of jewellery and textile sectors. In this context, the aim was to raise awareness by applying traditional techniques to alternative designs. These concepts are integrated today and they promote the alteration of original designs into modern works of art. The influence of this approach has been seen in art culture and the revolution in education has started by Bauhaus, the design school. The rich cultural heritage of Anatolia and the whole world is rapidly vanishing. Not only the particular inheritance but the traditions, ceremonies, rituals that make living meaningful, that is the conceptual inheritances, are also disappearing. This is not a regional heritage, it is the common heritage of humanity. The outcome of any experimental or formal process is a work of art. The preferred materials and production methods shape the directing interests. The out coming works and the heritage which is the transfer of tradition, form a unity. At this point, raising awareness is essential as new designs gain meaning by means of the dialog between today and the past. The guideline of this study is the combining of traditional textile methods with metal wires and original designs.