Van ilinde görev yapan beden eğitim öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor dersinin etkinliği üzerine görüşlerinin incelenmesi
Investigating the views of the physical education teachers working in Van province about physical education and sports activities
- Tez No: 435317
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, spor
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada; beden eğitim öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor dersinin etkinliği üzerine görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Beden eğitimi ve spor dersinin etkinliği Van ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin görüşüne başvurularak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Van merkezinde ve ilçelerindeki ortaokullar, lise kurumlarında görev yapan öğretmenlerin katılımıyla oluşturulmuştur. Araştırma örneklemi ise merkez ve ilçelerden rastgele seçilmiş 176 beden eğitimi öğretmeni oluşturmuştur. . Araştırmada elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikle gurubun özellikleri; frekans, yüzdelikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda Van ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerini görüşlerine göre, öğretmenler ve yöneticiler genel anlamda derse olan önemi yeterince göstermedikleri, beden eğitimi ve spor dersinin genel anlamda öğrencilerin fiziksel gelişiminde etkisinin olduğu, öğrencilere birlikte hareket etme davranış alışkanlığı kazandırdığı, öğrencilerin yaşam boyu spor kavramını anlamalarını, öğrencilerin günlük yaşam sorunlarını daha çabuk çözümlemesinde etkisinin bulunduğunu, olumlu davranış kazanmalarını sağladığını, diğer derslerdeki başarılarına olumlu etkisinin bulunduğu ve yeni sporcuların yetişmesinde katkısının bulunduğu, ancak okullardaki spor tesisleri ve malzemelerinin eksik olduğunu ve bu eksiklikten dolayı beden eğitimi ve spor dersinin etkin bir şekilde işlenemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the views of the physical education teachers about physical education and sports classes. The data of the study obtained by taking the views of the teachers in Van Province as reference. The study aims to examine the views of the physical education teachers about physical education and sports classes. The data of the study obtained by taking the views of the teachers in Van Province as reference.The physical education teachers working in middle and high schools in the center of the province and the ones in counties of the province were the target population of the research. The research sample consisted of 176 randomly selected physical education teachers working in the center and counties of the city. The data obtained in the study was evaluated by using descriptive statistical properties of the group; frequency and percentages. According to the views physical education teachers working in Van Province, the result of research shows that teachers and administrators did not give enough importance to the physical education courses in general, whereas the study shows also demonstrates that physical education and sport classes have a positive affect on the physical development of the students in general and they give students the habit of acting together. The study also shows that physical education and sport classes provide students to understand the concept of lifelong sports, and have a positive impact on the daily lives of students in solving the problems in their lives faster as well as allowing them to gain positive behavior. The classes also affect the performance of the students in other subjects positively and thereby contributing to the growth of new athletes,according to our study , nevertheless , due to the lacking facilities and materials of sport in the schools , physical education and sports of course could not be handled effectively.