Beden eğitimi öğretmenlerinin stres algıları ile iletişim becerilerinin araştırılması (Hakkari ili örneği)
Investigation of physical education teachers' stress perceptions and communication skills (Example of Hakkari province)
- Tez No: 745706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYHMUS KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical education teacher, sports, stress, communication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde orta öğretim ve liselerde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin stres algıları ile iletişim becerilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Tarama modeli ile yapılan bu araştırmaya Hakkari ilinde 2021-2022 yılı eğitim öğretim döneminde orta öğretim ve liselerde görev yapan 27 kadın 92 erkek toplam 119 beden eğitimi öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanılmıştır. Bu araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyet, sigara, meslekteki yıl, anne- baba vefat durumu ve aktif spor branşının ölçeklerdeki stres algı değerini ve iletişim becerilerini değerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Düzenli spor yapan beden eğitimi öğretmenlerinin, spor yapamayanlara göre iletişim becerilerinin daha iyi olduğu; stres algısı daha az olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca fazla ders saatine sahip öğretmenlerin, iletişim becerilerinin daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anlamlı çıkan bir diğer bulgu ise kronik rahatsızlığı olan öğretmenlerin stres/rahatsızlık algısı boyutunda daha stresli olduklarının tespit edilmiş olmasıdır. Sonuç olarak; mevcut araştırma düzenli spor yapan ve daha fazla derse giren beden eğitimi öğretmenlerinin, öğrenci ve sosyal çevre ile iletişimlerinin daha iyi olduğunu, stresle baş edebildiklerini aynı zamanda daha fazla özyeterliliğe sahip olduklarını göstermiştir. Dolaysıyla iletişimi daha iyi olan, stresle baş edebilen öğretmenin öğrenciler ile daha iyi iletişim kurabilmesinin yanı sıra, bu daha iyi iletişim, daha başarılı öğrencilerin yetişmesine de vesile olabilecektir. Kronik rahatsızlığı olan öğretmenlerin stresten etkilendiği araştırma da elde elden bir diğer bulgu idi. Yine düzenli spor yapmayan öğretmenlerin spor yapmaya teşvik edilmeleri, ders saatlerinin iyileştirilmesi öğretmenlerdeki stres algısını azaltıp iletişimin becerisini yükseltebileceğinden faydalı olabilecek diğer yaklaşımlar olabilir.
Özet (Çeviri)
Abstract The purpose of this study is to investigate the stress perceptions and communication skills of physical education teachers working in secondary and high schools of Hakkari Provincial Directorate of National Education. A total of 119 physical education teachers, 27 female and 92 male, working in secondary and high schools in Hakkari province in the 2021-2022 academic year, participated voluntarily in this research, which was carried out with the scanning model. The Communication Skills Assessment Scale (CIS) and the Perceived Stress Scale (PSS) were used as data collection tools. It was concluded that the gender, smoking, years in the profession, parental death status and active sports branch of the physical education teachers who participated in this study did not affect the stress sum value and the value of communication skills. It has been determined that physical education teachers who regularly do sports have better communication skills than those who do not, and their total stress levels in the scale are lower. In addition, it was concluded that teachers with more course hours had better communication skills. Another significant finding is that teachers with chronic illnesses are more stressed in terms of perception of stress discomfort. The current research, as a consequence, has shown that physical education teachers who regularly do sports and attend more classes have better communication with students and social environment, cope with stress better, and also have more self-efficacy. Therefore, better communication of the teacher who can cope with stress will also be instrumental in better communication with the students and raising more successful students. Another finding obtained from the study was that teachers with chronic illnesses were affected by stress. The psychological support of these teachers from the school counsellors may be an option that can improve their perceptions of stress. Again, encouraging the teachers who do not do sports regularly to do sports and improving the lesson hours can be other approaches that can be beneficial, since these can reduce the perception of stress in teachers and increase their communication skills.