Yaratıcı endüstrilerde illüstrasyonun rolü
The role of illustration among creative industries
  1. Tez No: 435357
  2. Yazar: E. NİLÜFER ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NAZLI GÜRGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, yaratıcı endüstri, zanaat, dijital illüstrasyon, Illustration, creative industry, craft, digital illustration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüz tasarım dünyasında; ekonomik, çevresel, teknolojik faktörler tasarımcıların herhangi bir firmanın bünyesine katılmanın aksine kendi tasarımlarını yaratıp üreten, küçük atölye üretimine geçmelerine neden olmuştur. Günümüz butik üretim yapan tasarımcıları ile Arts&Crafts Hareketi'nin önde gelen isimleri John Ruskin ve William Morris'in görüşleri 150 yıl sonra yeniden canlanmıştır. İllüstrasyon, tarihsel süreç içerisinde çeşitli dönemlerden günümüze kadar güncelliğini korumuş ve evrensel bir dil olma yapısıyla geniş kitlelere ulaşabilmenin temel anlatım araçlarından biri olmuştur. Günümüzde etkin olarak var olan yaratıcı endüstrileri oluşturan sektörler "reklam, mimari, sanat ve antika piyasası, el sanatları, moda tasarımı, film, interaktif eğlence yazılımları, müzik, performans sanatları, basım, yazılım, televizyon ve radyo'dur. Yaratıcı endüstrilerin tasarım alanlarında küçük atölye üretimi yapan tasarımcılar, illüstrasyonu oluşturdukları ürünlerde etkin olarak kullanmaktadır. Oluşturulan ürünlerde illüstrasyon ile ürünlerin dikkat çekmesi, beğenilmesi ve tüketiciyi satın almaya teşvik etmesi sağlanmaktadır. Araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, illüstrasyonun tanımı ve matbaa öncesi dönemden 20. yy ortasına kadar tarihsel süreci incelenmiştir. Gelişen baskı teknikleri, teknolojik gelişmeler ve farklı üslupların illüstrasyonun gelişimine etkisi incelenmiştir. İkinci bölümde, savaş sonrası yüzyıl ortası dönemde illüstrasyonun yeni uygulama alanlarından ve yenilenen üsluplarından bahsedilmiştir. Dijital devrimin illüstrasyona etkilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, günümüz tasarım dünyasından bahsedilmiştir. Tasarım dünyası içerisinde illüstrasyonun güncel kullanım alanları ve bu alanlardaki öncü tasarımcılar ve üretimleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında, illüstrasyonun değişen kullanım alanları içerisinde nasıl yapılandığı; günümüzde akademik bir disiplin ve popüler bir satış aracına nasıl ulaştığı temel konular arasındadır. Geçtiğimiz yüzyılın tasarım üretim yöntemlerinden farklı olarak, üretiminin her aşamasına hakim olan günümüz tasarımcılarının, illüstrasyonu ifade biçimi olarak kullanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary world of design, economical, environmental and technological factors encourages the designers to establish their own studios rather than working in corporate companies. 150 years after Arts&Crafts Movement, the thoughts of the movement's pioneers; John Ruskin and William Morris, are once again brought to the scene by today's designers. Illustration, from several eras up to now have always managed to stay updated and capable of reaching great number of people by means of its universal quality. In present time sectors that actively existing which create the creative industries“advertisement, architecture, art and antique market, craft, fashion design, film, interactive entertainment software, music, performance arts, print, software, television and radio”. Small workshops engaged in the production designers in the design of creative industries, the product which illustrations have been created on are effectively used. Illustration enables those products to attract more attention and encourage to customer to buy the product. The research is composed of three main parts. First part includes the definition of illustration and analysis of the historical process from the times before the invention of movable type until the mid-20th. Century. Improved press techniques, technological progress and influences of different styles to the development of illustration are mentioned in scope of the first part. Second part refers to new areas of application for illustration in post-war mid- century era. The effects of the digital revolution on illustration are also mentioned in this part. Third part gives references to contemporary design world. The current fields of application areas of usage for illustration in the world of design and pioneer designers with their productions in those fields are analyzed. In the scope of this research; how illustration constructs itself in the differentiating areas of usage and how an academic discipline turns into a popular marketing tool are amongst the main discussions. Different than the past centuries design production methods, today's designers who are in control of every step of production process express themselves through illustration.