Yaratıcı endüstrilerde freelance olarak çalışan kişilerin iş yapma taktikleri: Türkiye örneği
Tactics of doing business as a freelance workers in creative industries: The case of Turkey
  1. Tez No: 776266
  2. Yazar: AYKUT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKAN CANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Freelance, Freelancer, Network, Yaratıcı Kültür Endüstrileri, Netnografi, Girişimcilik, Platform Ekonomisi, Freelance, Freelancer, Network, Creative Culture Industries, Netnography, Entrepreneurship, Platform Economy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yaratıcı Kültür Endüstrileri; her ülkenin sahip olduğu endüstriler üzerinden yeni bir ekonomik değer yaratma çabası içine girdiği bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda yaratıcılığın yeniden tanımı yapılmaya çalışırken, yaratıcı kültür endüstrilerinin hangileri olduğu tartışması sürmektedir. Öte yandan sınırları çizilmeye çalışılan bu endüstrilerde çalışma şeklinin değiştiği görülmektedir. Çalışmanın kitle üretiminden bireysel yaratıcılığa geçtiği, soyut bilginin teknoloji ile değere dönüştürüldüğü bu dönemde freelance çalışma da yaratıcı kültür endüstrileri içinde yer alan bir çalışma biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireysel çalışmaya ve yaratıcılığa dayanan freelance çalışma; işletmelere, başa çıkamadıkları noktada çözüm olanağı sunma ve hızlı değişen piyasa koşullarına anında yanıt verebilme gibi konularda dış kaynak olarak destek vermektedir. Rekabetin yoğun olduğu endüstrilerde kaynakları verimli kullanmak oldukça önemlidir. Bu anlamda freelancerlar ile çalışmak, işletmelerin kendi uzmanlıkları dışında kalan alanlarda nokta atışı çözümlere giderek sorunlarının üstesinden gelinmesi ve ana işletme faaliyetine odaklanılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle işletmelerin istihdam politikalarında ve işi yapma biçimlerinde de değişikliklere neden olmaktadır. İşletmeler; yaptıkları işi parçalara bölmekte ve ana uzmanlıkları dışında kalan bölümleri bu alanda uzmanlaşmış freelancerlar ile çalışarak onlara yaptırmaktadır. Bunun sonucunda da yaratıcı kültür endüstrilerindeki iş yapma biçimlerinden bir tanesi olan freelance çalışmanın işletme disiplini için önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu doğrultuda şekillendirilen tez çalışmasında, Türkiye'de freelancer olarak çalışan kişiler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiş, freelance çalışma düzeninde yaşadıkları problemler ve bu problemlere yönelik iş yapma taktikleri araştırılmıştır. Freelancerların dağınık yapısı ve bireysel çalışma doğası gereği onları istenilen her yerde ve birlikte bulmak mümkün olmamaktadır. Bu sebeple onları bulabilmek ve araştırabilmek için bu çalışma, nitel analiz yöntemlerinden netnografi ile yürütülmüştür. Gerçekleştirilen netnografik araştırmayla, internetin, insanları bir araya getirmesi, hareketlerini kaydetmesi ve bu hareketlerin arşivini tutması gibi özelliklerinden yararlanılmıştır. Bu sayede gerçek adlarını birer marka kimliği olarak gören freelancerların dijital ortamda bıraktıkları izler ile gerçek doğasına girilme şansı elde edilmiş olup, çalışma hayatlarında karşılaştıkları problemler ve bunlara karşı oluşturdukları çözüm yolları araştırmada sunulmuştur. Ayrıca freelancerların internetteki bireysel varlıklarının yanında katıldıkları grupların içinde yürütülen netnografik araştırma ile ortak problemleri ve yarattıkları kolektif çözümler açığa çıkartılmıştır. Freelance çalışma düzeninde tespit edilen iş yapma taktikleri ile ortaya çıkartılan kavramlar, işletme disiplininin içinde olan freelancerları anlamayı sağlayarak literatüre katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Creative Culture Industries is defined as a concept in which every country strives to create a new economic value through its industries. In this sense, while trying to redefine creativity, the debates on which Industries are regarded as a creative culture industry continue. On the other hand, it is seen that the way of working in these industries, whose boundaries are being tried to be drawn, has changed. In this period, when work is transformed from mass production to individual creativity, and creative ideas are transformed into values with technology, freelance work also emerges as a form of work within the creative culture industries. Freelance work based on individual work and creativity provides outsourcing support to businesses on issues such as providing solutions at the point where they cannot cope with and responding instantly to rapidly changing market conditions. It is very important to use resources efficiently in industries where competition is intense. In this sense, working with freelancers means that businesses overcome their problems and focus on the main business activity by going for pinpoint solutions in areas outside of their expertise. For this reason, it also causes changes in the employment policies of enterprises and the way they do business. Businesses divide their work into parts and work with freelancers specialized in the fields to have them do the divided parts of the work; thus businesses can focus on their main expertise. As a result, the importance of freelance work, which is one of the ways of doing business in the creative culture industries, is increasing day by day for the business administration discipline. In the thesis study, which was shaped in this direction, research was carried out on people working as freelancers in Turkey. Through the research, the problems they experienced due to being freelance and the tactics of doing business they developed for these problems were investigated. Due to the scattered nature and individual working order of freelancers, it is not possible to find them in any specific place, and not easy to observe them together. Therefore, in order to find and investigate them, this thesis study was carried out with netnography, one of the qualitative analysis methods. With the netnographic research carried out, features of the internet such as bringing people together, recording their movements, and keeping an archive of these movements were utilized. In this way, the study had a chance to investigate the true nature of freelancers with the traces they leave in the digital environment, who see their real names as a brand identity. The problems they encounter in their working life and the solutions they create against them are presented in the research. In addition to the individual existence of freelancers on the Internet, the netnographic research conducted within the groups they joined, revealed their common problems and the collective solutions they created. The thesis study reveals the tactics of freelancers doing their work. As a result, concepts based on business tactics contribute to the literature by providing an understanding of freelancers from the business administration discipline.