Alışveriş merkezleri geliştirme ve pazarlamasında kuruluş yerinin rolü ve önemi: İzmir kent ölçeğinde bir uygulama
The role and the importance of location decısıon in shopping center development and marketing ; An İzmir application
- Tez No: 435368
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezleri, Alışveriş Merkezi Geliştirme ve Pazarlaması, Kuruluş Yeri, Tüketici, Perakendeci, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Shopping Center, Shopping Center Development and Marketing, Location, Customer, Retailer, Analitical Hierarchy Process (AHP)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Alışveriş Merkezleri gayrimenkul ve perakende sektöründe gelişimini sürekli devam ettiren, tüm dünyada giderek yaygınlaşan komplekslerdir. Son derece maliyetli ve büyük bir yatırım olan Alışveriş Merkezlerinin Geliştirme ve Pazarlaması da uzmanlık isteyen bir konu haline gelmiş, bu anlamda Kuruluş Yeri de teknik etüdlerin ve fizibilite analizlerinin pazarlama perspektifi ışığında uzmanlığını gerektiren spesifik bir konuya dönüşmüştür. Bu çalışma kapsamında Alışveriş Merkezleri Geliştirme ve Pazarlaması konusu ele alınmış, Geliştirme ve Pazarlamasında Kuruluş Yerinin Rolü ve Önemi konusu derinlemesine incelenmiştir. Bu bağlamda kurulan model ile Alışveriş Merkezi Geliştirme ve Pazarlaması konusu hem nihai müşteriler hem de kiracı perakende işletmeleri açısından analize tabi tutulmuştur. Tüketicilere ve perakende işletmelere yönelik anket çalışmaları ile elde edilen bulgular Kuruluş Yeri'nin Alışveriş Merkezi Geliştirme ve Pazarlamasındaki rolü ve önemini ortaya çıkarmış, daha sonrasında Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yönetimiyle de Alışveriş Merkezi Kuruluş Yeri belirleyici faktörleri önceliklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shopping Centers are evolving and becoming widespread all over the world in retailing and property sectors. Due to its economical cost Shopping Center Development and Marketing becomes an essential issue needing expertise. Location decision is one of the most important part of shopping center development and marketing must be done through technical and feasibility analyses with a marketing point of view. In this study, Shopping Center Development and Marketing topic has been researched and the role and importance of location decision in S.C. Development and Marketing has been deeply analyzed. A research model has been developed representing the two customers of Shopping Centers; potential retailers and the potential final customers. As marketing research two surveys conducted, one for retailers and one for the customers. The results of the surveys helped establishing the role and the importance of location decision in S.C. and after the location decision determinative factors were prioritized by Analytic Hierarchy Process (AHP).