Aile işletmelerinde nesiller arası liderlik çatışması ve nesiller arası yönetim devri
Leadership conflicts among generations and succession among generations in family business
  1. Tez No: 435369
  2. Yazar: İLKNUR TEKATAN AÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UFUK TUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işletmesi, yönetim devri, nesiller arası çatışma, liderlik, Family business, leadership, succession, conflict among generations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aile işletmeleri, Türk ve dünya ekonomileri için önemli konu başlıkları arasındadır. Gerek istihdam yaratma gerek yatırım yapma gerekse de ekonomik büyüme gibi birçok açıdan çoğu ülke ekonomisi için önemli bir yeri olan aile işletmeleri konu başlığına katkıda bulunmak amacıyla yapılan bu çalışmada, aile işletmelerinin neden uzun süreli yaşayamadıkları sorunu üzerine araştırma yapılmıştır. Bu saptanan sorunlar arasında, özellikle, nesiller arası yönetim devri sorununun ile nesiller arası liderlik çatışmasının öne çıktığı görülmüştür. Bu çalışmada, bu iki sorun incelenerek bu başlıklardaki ilgili literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu çalışmada ilgili iki sorun üzerine geniş bir literatür taraması yapılmış ve tespit edilen sorunlar, alt başlıklarıyla incelenerek sunulmuştur. Tespit edilen sorunlar üzerine yapılmış alan çalışmaları incelenmiştir. Çalışmanın ana başlığı üzerine saptanmış sorunlara yönelik Türkiye'nin birçok ilindeki gerçekleştirilmiş sanayi, tekstil, maden, mobilya, plastik, otomotiv gibi çeşitli sektörlerdeki alan çalışmaları ile bu çalışmanın ilgili literatüre katkısı teorik alanlarında kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda da nesiller arası yönetim devri ve nesiller arası liderlik çatışması sorunları üzerine ilgili alan çalışmalarının sonuçlarından yararlanılarak aile işletmeleri için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family business is one of the important topics for both Turkish economy and the world economy. Family businesses create employment, investment and growth that are very important economic actions for many economies. However, many family businesses cannot survive in the economies for a long time period. This study aims to investigate about the problem. Although many reasons have been found for the problem, there are two main reasons indicated as the main reasons of the problem, that are succession among generations and leadership conflicts among generations. This study analyzes the two main reasons of the problem and aims to contrıbute new thoughts to the existing literature. This study has achieved a wide academic research about the two main reasons indicated above, and many sub-reasons of the two reasons have been investigated. Especially, field studies about the two reasons have been studied and analyzed. Those field studies, which focus on many sectors such as manufacturing, textile, furniture, mining, plastic, automotive in many cities of Turkey, have been used in theoretical part of this study. At the conclusion part of this study, the author offers some solutions to solve the problems of succession among generations and leadership conflicts among generations for family business.