Türk medyasında sektör analizi
Sector analysis in the Turkish media.
  1. Tez No: 435419
  2. Yazar: ZEHRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, ĠĢletme, Basın ĠĢletmeciliği, Yeni medya, Yeni ĠletiĢim Teknolojileri, Türkiye‟de Yeni Medya, SendikasızlaĢtırma, Sektör Analizi, Press Operations, New media, New Communication Technologies, Disunionisation, Sector Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın konusu Türk medyasında sektör analizidir. Dolayısıyla günümüz basın işletmeleri ve gazetecilerin mesleki değişim ve dönüşümlerine yer verilmiştir. Yeni iletişim teknolojilerinin günümüz gazeteciliğinin haber üretme pratiğini ve meslek kültürünü nasıl etkilediği irdelenmiştir. Medyamızda meydana gelen holdingleşme ile pahalı teknoloji yatırımlarına gidilmiştir. Gazete satışları bu yatırımların finansman giderlerini karşılayamamış ve sektördeki firmalar ya el değiştirmiş ya da küçülme yoluna gitmiştir. Fakat internet medyası küçük sermaye gruplarının da medya dünyasında yer alabilmesini sağlamıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi, iletişim etkinliğinin biçim ve içeriğini pek çok farklı boyutta etkilemiştir. Yeni iletişim teknolojileri ile birlikte enformasyonun üretim kapasitesinin artması, eş zamanlı enformasyon dağıtım maliyetlerindeki düşme, iletişim ortamına ait temel karakterlerin değişmesine neden olmuştur. Buradan yola çıkılarak yapılan bu çalışma da basın ve işletme kavramlarına, özelliklerine ve tarihçesine bakılmıştır. Türkiye'de basın ve basın işletmeciliğinin gösterdiği gelişim derinlemesine incelenmiştir. Dolayısıyla hayatımıza dahil olan yeni medya kavramına yer verilmiştir. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda basın işletmelerinin karşılaştığı yapısal sorunlara ve elbette doğrudan etkilediği gazetecilere yansımasına değinilmiştir. Bütün bu gelişmeler ışığında son beş ve on yıl içerisinde piyasa şartlarına dayanamayıp kapanan gazeteler incelenmiştir. Ortaya çıkan tablo baz alınarak genel bir değerlendirme ile de tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this study is a sector analysis in the Turkish media. Therefore, professional changes and transformations of the current media businesses and journalists are included to this study. The influence of new communication technologies on the news producing practice and professional culture of today's journalism has been examined. Conglomeration in our media has caused expensive technology investments. Newspapers sales could not cover the financing expenses of these investments, and companies in the sector have either passed into other hands, or downsized. The internet media, however, has allowed small capital groups to take place in the media world. Development of new communication technologies has affected the format and content of communication effectiveness in several different aspects. The increase in production capacity of information with the emergence of new communication technologies has caused a decrease in the distribution costs of simultaneous information, and a change in the fundamental characters of the communication setting. Taking this point of view into account, this study is consisted of three main sections. Examines the press and business concepts, characteristics, and history. Examines the development of press and press business in Turkey, thus includes the new media concept in our lives. Mentions about the structural problems encountered by the press businesses in line with all these developments, as well as its reflections on the journalists who are affected directly. The analyzes the newspapers which could not stand the market conditions and closed down during the last five to ten years. And the thesis is concluded with the arising picture.