Saçaklızâde'nin eserleri ve Teshîlü'l-Ferâiz adlı eserin tahkiki
Saçaklizâde's practice of works and the edition of his work Tashîl al-Farâid
- Tez No: 435445
- Danışmanlar: PROF. DR. VECDİ AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Saçaklızâde Mehmed Efendi, Teshîlü'l-Ferâiz, Kahramanmaraş, müderris, fıkıh, Osmanlı Devleti, Lale Devri, miras, ferâiz ilmi, Saçaklızāde Mehmed Afandi, Tashīl al-faraīḍ, Kahramanmaraş, mudarris, fiqh, Ottoman Empire, Tulip Era, inherıtance law, faraid science
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Saçaklızâde'nin Eserleri ve Teshîlü'l-Ferâiz Adlı Eserin Tahkiki adlı tez çalışmasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklamaya yüz tuttuğu, ilmiye sınıfının yozlaşmaya başladığı, akli ilimlerin ikinci plana atıldığı bir dönemde yetişen ve zamanının önemli âlimlerinden ve velûd müelliflerinden olan Saçaklızâde Mehmed Efendi'nin hayatı, eserleri, fıkıhçılığı ve Teshîlü'l-Ferâiz adlı eseri incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Saçaklızâde Mehmed Efendi'nin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri incelenmiş ve literatürde adı geçen eserlerinin uzun bir listesine yer verilmiştir. İkinci bölümde Teshîlü'l-Ferâiz adlı eserin genel olarak tanıtımı yapılmıştır. Eserin adı, müellife nispeti, yazılış nedeni ve eserin önemi gibi çeşitli konulara değinildi. Üçüncü bölümde ise Teshîlü'l-Ferâiz adlı eserin tahkiki yapılmış, söz konusu eserin örnek nüshalarına yer verilmiş, Teshîlü'l-Ferâiz tercüme edilerek Türkçe'ye tercüme edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled Saçaklızāde's Practice of Works and the Edition of his Work Tashīl al-farāiḍ, Saçaklızāde Mehmed Afandi's life, works and his practice of fiqh, as well as his work Tashīl al-farāiḍ are studied. He was one of the most prominent and prolific scholars during a time when the Ottoman Empire entered a period of stagnation, the ulamā class started to degenerate and rational sciences fell in disregard. This thesis consists of 3 chapters. In the first chapter, Saçaklızāde Mehmed Afandi's life, his intellectual identity and works are examined, and a long listing of the works which are attributed to him in the literature is provided. The second chapter is devoted to studying his particular practice of fiqh. The third chapter consists of the edition of the work Tashīl al-farāiḍ, and the fourth contains some of the manuscripts used. Finally, the last chapter comprises a translation to Turkish.