Solid böbrek tümörlerinde dinamik BT'nin malign ve benign ayrımındaki yeri ve bulguların patoloji ile korelasyonu
Role of multi-detektor computed tomografy in the differation malign-benign solid neoplastik renal mass: Correlating with histopatholojical finding
  1. Tez No: 435451
  2. Yazar: LEYLA SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kesitli Dinamik Renal BT, malign ve benign böbrek kitlelerinde ayırıcı tanı, histopatolojik alt tipler, lezyon dansitesi ve morfolojik özellikler, Multidetector Dynamic renal CT, differential diagnosis in malign-benign renal masses, histopathological subtypes, lesion density and morphological features
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Solid böbrek kitlelerinde morfolojik ve kontrastlanma kriterlerinine göre Dinamik Çok kesitli BT 'nin malign ve benign ayrımında tanıya katkısını araştırmaktır. Gereç ve yöntem: 2007-2015 yılları arasında renal kitle ön tanı ile başvuran hastalarda Dinamik Multifazik Kontrastlı BT incelemesi ve patoloji sonucu olan hastalar incelendi. 64 hastada saptanan 67 lezyon radyolojik olarak değerlendirilip patoloji ile korele edildi. Çalışmada değerlendirilen parametreler hasta yaşı, cinsiyeti, kitle boyutu, lezyondaki kalsifikasyon, kistik-nekrotik dejenerasyon, lezyonun komşu organ ilişkisi, histopatolojik tip, Fuhrman derecesi ve Dinamik BT 'de prekontrast, kortikomedüller ve nefrogram fazlarında elde edilen lezyon dansiteleri, EKİ ve GKİ , KM ve NG fazda tümör/aorta ve tümör/parankim dansite oranlarıdır. Bulgular: 64 hastanın 29 'u erkek , 35 'i kadındı. Toplam 67 lezyon saptanmış olup 53 'ü malign , 14 'ü benign lezyondu. Patolojik olarak 48 RHK lezyonundan sadece 26 'sının Furhman derecesine ulaşabildi. Lezyoların patolojik dağılımı ise 48 RHK (28 berrak hücreli RHK , 20 berrak hücreli dışı RHK ), 3 THK, 1 Wilm's tümöru, 1 Lenfoma, 1 Kist hidatik, 4 pyelonefrit-abse, 3 AML, 5 onkositom ve 1 multiloküle nefroma lezyonuydu. Çalışmamızda benign lezyonlar küçük çaplı olup homojen kontrast tutmaktaydı. Lezyonların çapı artıkça malign olma potansiyeli ise artmaktadır. Ayrıca bu lezyonlar daha agresiv ve ileri evre tümörlerdir. Berrak hücreli RHK KM fazda yoğun ve heterojen kontrastlanıp takip eden fazlarda wash-out göstermekte , kromofob tip orta derecede kontrastlanma gösterirken papiller tip ise zayıf kontrastlanmakta göstermekteydi. Berrak hücreli RHK diğer subtiplerinden ayrımında prekontrast, EKİ ve KM fazda tm/ao oranı kullanılabilir. Prekontrast ve EKİ eşik değeri sırasıyla 26,5 HÜ ve 45,5 HÜ olarak belirlenmiştir. Kortikomeduller fazda tümör/aorta oranında 0,295 eşik değeri kullanılabilir. Sonuç: Malign ve benign lezyonları birbirini ayırmada öncelikle morfolojik özelliklerine bakılarak ayrım yapılabilir. Renal hücreli karsinomların subtiplerine ayrılmada ise en değerli parametre kitlelerin kontrastlanma dereceleridir. Kontrastlı dinamik serilerde RHK subtipleri arasında tüm fazlarda berrak hücreli RHK en yüksek değere sahiptir. Berrak hücreli subtipi diğerlerinden ayırmak için en yüksek doğruluk oranına sahip olan parametre ise prekontrast faz dansitesidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of our study is to investigate the contribution of computed tomography in the differentiation of malignant and benign solid renal masses according to morphologic and enhancement criteria. Materials and methods: Patients who were admitted with a diagnosis of renal mass between 2007-2015, who had underwent Dynamic Multiphasic Contrast CT and had pathological reports were reviewed. Sixty-seven lesions found in 64 patients were radiologically evaluated and correlated with pathological reports. The parameters assessed in the study were patient age, gender, dimensions of the mass, lesional calcification and cystic necrotic degeneration, relation with neighboring organs , histopathological type, Fuhrman grade and lesional density scores found in precontrast-corticomedullary phase and nephrogram phases on CT, EKİ and GKİ, tumor/aorta and tumor/parenchyme density rates in KM and NG phases. Results: Of the 64 patients, 29 were males and 35 were females. A total of 67 lesions were found, of which 53 were malignant and 14 were benign. Pathologically, Furhman grading of only 26 RCC lesions out of 48 were available. The pathological typing of the lesions were as follows: 48 RCC (28 clear cell RCC, 20 non-clear cell RCC), 3 TCC, 1 Wilm's tumor, 1 lymphoma, 1 hydatic cyst, 4 pyelonephritis-abscess, 3 AML, 5 oncocytoma and 1 multiloculated nephroma. The benign lesions in our study were of small diameter and held contrast homogenously. As the diameter of the lesions increase, malignancy potential increases. In addition, these lesions are agressive and high stage tumors. Clear cell RCC holds contrast densely and heterogenously in the KM phase and shows wash-out in the following phases. The chromophobe type holds contrast moderately and the papillary type holds contrast weakly. In the differentiation of clear cell RCC from other subtypes, prekontrast , EKİ ve tm/ao ratio in the KM phases may be used. Precontrast and EKİ cut-off values have been found to be 26.5 HÜ and 45.5 HÜ, relatively. The tumor/aorta ratıo in the corticomedullary phase cut-off value of 0.295 may be used . Conclusion: Differentiation of malignant and benign lesions can be done by firstly looking at morphological characteristics. The most valuable parameter in subtyping of renal cell carcinomas is the degree of enhancement Clear cell RCC has the highest value among all subtypes of RCC in all phases in contrasted dynamic series. The parameter with the highest accuracy in differentiating the clear cell subtype from other subtypes is the precontrast phase density.