Konya ilindeki beden eğitimi öğretmenlerinin kendini sevme ve öz yeterliliklerinin incelenmesi
The examination of levels of self-liking and self-competence physical education teacher who works in Konya
  1. Tez No: 435524
  2. Yazar: METEHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYBARS RECEP EYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen, Öz Yeterlilik, Kendini Sevme, Physical Training, Teacher, Sports Department, Self Liking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı; Konya ilinde beden eğitimi ve spor öğretmeni olarak çalışan öğretmenlerin kendini sevme ve öz yeterliliklerini incelemektir Araştırmanın örneklemini, Konya'da çalışan 350 adet beden eğitimi ve spor öğretmenine anket yapılmıştır. Rastgele örnekleme tekniği kullanılarak araştırma örneklemi belirlenmiştir. Araştırmada; Doğan (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan“Kendini Sevme-Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri, sonuçların normal bir dağılıma sahip olmaması nedeni ile kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi neticesinde kendini sevme puanı arttıkça öz yeterlik puanın da arttığı tespit edilmiştir. Kendini sevme ve öz yeterliğin yaşa göre farklılaştığı ve 36 yaş ve üstündekilerin kendi sevme düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kadınlar ile erkekler arasında kendini sevme ve öz yeterlik açısından erkek lehine farklılık olduğu belirlenmiştir. Beden kitle endeksine göre kendini sevme ve öz yeterliğin farklılaştığı ve kilo arttıkça kendini sevme ve öz yeterliğin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine self-liking and self competence adequacy of physical training and sports teachers working in Konya. Study sampling is performed by surveying 350 physical training and sports teachers working in Konya. Study sampling is determined by using the random sampling method.“Self Liking Self Competence Scale”which is interpreted into Turkish by Doğan (2011) is used in the study. As the results do not have a normal range, Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests are used in the study. As a result of correlation analysis, it is determined that the more self liking points increase the more self competence points also increase. It is determined that self liking and self competence are based on ages and the self liking levels of the ones older than 36 age are higher than the others. Among the men and women, there is a discrepancy in favor of men in terms of self liking and self competence. It is determined that self liking and self competence differ according to body mass index and that self liking and self competence decrease in parallel with increasing weight.