Kronik obstrüktif akciğer hastalığına sahip bireylerde torakal kifoz açısı ile solunum fonksiyonları, solunum kas kuvveti ve dispne şiddeti arasındaki ilişki
The relationship between thoracal kyphosis angle and pulmonary functions, respiratory muscle strength and dyspnea severity in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 435529
  2. Yazar: AHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL TAŞPINAR, YRD. DOÇ. DR. ORÇİN TELLİ ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Kifoz, Solunum fonksiyonları, Solunum kas kuvveti, Dispne, Chronic obstructive pulmonary disease, Kyphosis, Respiratory functions, Respiratory muscle strength, Dyspnea
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı KOAH'lı hastalarda torakal kifoz açısındaki değişim ile solunum fonksiyonları, solunum kas kuvveti ve dispne şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmamız 44-85 yaş aralığında (yaş ortalaması 68.10±8.59 yıl) toplam 105 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Tüm olguların demografik verileri kaydedilmiş ve olguların torakal kifoz açısı spinal mouse ile solunum fonksiyonları solunum fonksiyon testi (SFT) ve göğüs çevre ölçümüyle (GÇÖ), solunum kas kuvveti maksimal inspiratuar basınç (MIP) ve maksimal ekspiratuar basınç (MEP) ölçümüyle, dispne şiddeti Modified Medical Research Council Dispne Skalası ile (MMRC) genel sağlık durumu KOAH Değerlendirme Testi (CAT) ve Klinik KOAH Anketi (CCQ) ile değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda torakal kifoz açısı ile FVC (L), FVC %, FEV1 (L), FEV1 %, PEF (L/sn), PEF %, MEP % parametrelerinde negatif düşük düzeyde anlamlı ilişki gözlenmiştir. Torakal kifoz açısı ile MMRC derecesi arasında ise pozitif düşük düzeyde anlamlı ilişki gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, KOAH'lı olgularda torakal kifoz açısındaki artışın solunum fonksiyonlarını, solunum kas kuvvetini ve dispne şiddetini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between thoracal kyphosis angle and pulmonary functions, respiratory muscle strength and dyspnea severity in patients with chronic obstructive pulmonary disease. A total of 105 patients that were in the age of 44-85 years (mean age was 68.10±8.59) were included in the study. The demographic data of all patients were recorded. Spinal Mouse was used to evaluate thoracal kyphosis angle. Pulmonary functions were assessed by with pulmonary function tests and chest circumference measurements. Maximal Inspiratory Pressure (MIP) and Maximal Expiratory Pressure (MEP) for respiratory muscle strength, Modified Medical Medical Research Council Scale (MMRC) for dyspnea severity were used. COPD Assessment Test (CAT) and Clinical COPD Questionnaire (CCQ) were utilized to evaluate general health status of the patients with COPD. This study indicated that there were poor negative significant correlation between thoracal kyphosis angle and FVC (L), FVC %, FEV1(L), FEV1 %, PEF (L/s), PEF %, MEP % parameters. There was poor positive significant correlation between the thoracal kyphosis angle and dyspnea severity. In the results of this study it was determined that the increase of the thoracal kyphosis angle affects pulmonary functions, respiratory muscle strength and dyspnea severity negatively.