Malign plevral mezotelyomalarda doku mikroarray yöntemiyle immünprofilin incelenmesi
A tissue microarray analysis of immunohistochemical profile in malignant mesothelioma
- Tez No: 271636
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DİZBAY SAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Malign Plevral Mezotelyoma, İmmünhistokimya, Ayırıcı Tanı, Doku Mikroarray, Malignant Pleural Mesothelioma, Immunohistochemistry, Differantial Diagnosis, Tissue Microarray
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
AMAÇ: Malign mezotelyoma, başta plevra olmak üzere tüm serozal yüzeylerdeki mezotelyal hücrelerden köken alan, % 100 mortalite oranına sahip, agresif gidişli primer bir tümördür. Ülkemizde özellikle Orta ve Güneydoğu Anadolu'da mesleki olmayan, asbest ve erionit maruziyeti nedeniyle mezotelyoma görülme oranının yüksek olduğu ve mezotelyomanın bu bölgelerde önemli bir halk sağlığı problemi oluşturduğu bilinmektedir. Biz de bu çalışmayı, coğrafi kaynaklı (erionit ve asbest) mezotelyomanın sık görüldüğü ülkemizde kendi serimizde mezotelyoma olgularının dökümünü yapmak, tiplerini belirlemek ve uygun immünhistokimyasal paneli kendi koşullarımızla değerlendirmek için planladık.MATERYAL-METOD: 1996-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda ve Ankara'da iki özel laboratuarda tanı almış toplam 228 mezotelyoma olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubunu ise mezotelyoma dışı tümörler ve reaktif mezotel hiperplazisi örneklerini içeren toplam 62 olgu oluşturmuştur. Seçilen bloklardan, ?microarrayer? ile 1 mm uzun çapında doku silindirleri çıkartılarak, tüm örnekleri içeren toplam 5 adet blok hazırlanmıştır. Bu bloklardan hazırlanan kesitlere immünhistokimyasal olarak kalretinin, CK5/6, HMWCK, LMWCK, monoklonal ve poliklonal CEA, BCL-2, desmin, HBME1, D2-40, GLUT1, EMA, CerbB2, MOC31, WT1, ER, TTF1, Ki67, p53, EGFR antikorları uygulanmıştır.SONUÇLAR: 228 malign plevral mezotelyoma olgusunun 148'i (% 64.9) epiteloid, 26'sı (% 11.4) sarkomatoid, 51'i (%22.4) bifazik mezotelyoma özelliğindedir. Olgularda erkek / kadın oranı 1.73 / 1 olarak belirlenmiştir. Yaş ortalamaları erkek ve kadınlarda benzer olup, en genç hasta 20 yaşındadır.Epiteloid mezotelyoma olgularında kalretinin, CK5/6, WT1, D2-40 ve HBME1'in pozitiflik oranları sırası ile % 91, % 97.3, % 92.1, % 67.3 ve % 94.5 olarak belirlenmiştir. Sarkomatoid mezotelyomada pozitiflik oranları aynı sıra ile % 31.6, % 21.7, % 38.1, % 9.7, % 27.8; bifazik mezotelyomada ise % 78.9, % 80.6, % 68.6, % 23.5 ve % 74.4 olarak tesbit edilmiştir.Desmin reaktif mezotel proliferasyonu örneklerinin % 44, malign mezotelyoma örneklerinin ise % 5'inde pozitflik göstermiştir. EMA reaktif mezotel örneklerinde tamamen negatifken, epiteloid mezotelyomalarda % 80.7, sarkomatoid mezotelyomalarda % 41.9, bifazik mezotelyomalarda % 79.6 oranında pozitiflik göstermiştir. GLUT1 ile epiteloid mezotelyomalarda % 59.3, sarkomatoid mezotelyomalarda % 52.6, bifazik mezotelyomada % 66.7 oranında pozitiflik saptanmıştır. Reaktif mezotel örneklerinin tümüyle GLUT1 negatif olduğu gözlenmiştir. Ki67 ile belirlenen proliferasyon indeksi mezotelyoma olgularında ortalama % 10.1 iken, reaktif mezotel örneklerinde % 10.2 olarak bulunmuştur. P53 değerleri mezotelyomalarda ortalama % 19.1 , reaktif mezotel örneklerinde ise p53 ortalaması % 10.1' dir.TTF1, CEA(m), CEA(p) ile malign mezotelyoma olguları tümüyle negatif bulunurken, MOC31 ile epiteloid mezotelyomalarda % 14.2, sarkomatoid mezotelyomalarda % 4.8 oranında soluk, fokal pozitiflik saptanmıştır.YORUM: Mezotelyoma ayırıcı tanısında immünhistokimya en önemli yardımcı tanı yöntemidir. İmmünhistokimyasal panel oluşturulurken epiteloid ve bifazik mezotelyoma olgularında kalretinin ve CK5/6' nın, sarkomatoid mezotelyomada ise bu iki belirleyiciye ek olarak WT1 ve keratinlerin kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Malignant mesothelioma is an aggressive primary tumor that mainly develops from pleura and peritoneum and has 100 % mortality rate. In our country, especially in Central and Southeastern Anatolia, incidence of malignant mesothelioma is significantly high, due to non-occupational asbestos and erionit exposure. In this study we aimed to investigate the morphological and immunohistochemical features of malignant mesothelioma in our series.MATERIALS AND METHODS: Total of 228 malignant pleural mesothelioma cases diagnosed in Ankara University, Faculty of Medicine, Department of Pathology and two private pathology laboratories, between 1996-2010 have been included in the study. The control group consisted of 53 cases of non-mesothelial malignant tumors and 9 cases of reactive mesothelial hyperplasia. 5 tissue microarray blocks were obtained by taking 1 mm tissue cylinders from selected blocks with a microarrayer. These microarray blocks were stained by calretinin, CK5/6, HMWCK, LMWCK, monoclonal ve polyclonal CEA, BCL-2, desmin, HBME1, D2-40, GLUT1, EMA, CerbB2, MOC31, WT1, ER, TTF1, Ki67, p53 and EGFR.RESULTS: 148 of 228 (64.9 %) cases were epitheloid, 26 of 228 (11.4%) cases were sarkomatoid and 51 of 228 (22.4 %) cases were biphasic mesothelioma. Male / female ratio was 1.73 / 1. The mean ages of men and women were similar. The youngest patient was a 20-year-old female.Calretinin, CK5/6, WT1, D2-40, HBME1 were positive in 91 %, 97.3 %, 92.1 %, 67.3 % , 94.5 % epitheloid mesothelioma cases, respectively. In sarcomatoid mesotheliomas positive staining with the above mentioned markers were observed in 31,6 %, 21.7 %, 38.1%, 9.7 % and 27.8 % respectively. In the biphasic group, the percentage of positive cases were 78.9 % for calretinin, 80.6 % for CK5/6, 68.6 % for WT1, 23.5 % for D2-40 and 74.4 % for HBME1.Desmin was positive in 44 % of reactive mesothelial proliferations and 5 % of malignant mesotheliomas. EMA was negative in all reactive mesothelial proliferations, but positive in 80.7 % of epitheloid, 41.9 % of sarcomatoid, and 79.6 % of biphasic mesotheliomas. 59.3 % of epitheloid mesotheliomas, 52.6 % of sarcomatoid mesotheliomas and 66.7 % of biphasic mesotheliomas was immunoreactive with GLUT1. GLUT1 was negative in all reactive mesothelial proliferations. The mean labeling indexes for Ki67 in malignant mesothelioma and reactive mesothelial proliferations were 10.1 % and 10.2 %, respectively. The mean values of p53 in mesotheliomas and reactive mesothelial proliferations were 19.2 % and 10.1 %, respectively.TTF1, CEA(m), CEA(p) were totaly negative in mesothelioma cases. MOC31 was positive in 14.2 % of epitheloid and 4.8 % of sarcomatoid mesotheliomas.CONCLUSION: Immunhistochemistry is an essential method in mesotheloma diagnosis. CK5/6 and calretinin must be present in immunhistochemical panel of epithelioid and biphasic mesotheliomas. Keratins and WT1 should be added to this panel, in sarcomatoid tumors.