Mezotelyomada c-MYC ve EZH-2 ekspresyonu ile merlin ve BAP-1 kaybının klinik önemi
Clinical significance of c-MYC and EZH-2 expressions and loss of merlin andBAP-1
- Tez No: 580958
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Malign mezotelyoma, BAP-1, EZH-2, Merlin, c-MYC, sağkalım, Malignant mesothelioma, BAP-1, EZH-2, Merlin, c-MYC, survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Malign mezotelyoma (MM), plevral, peritoneal veya perikardiyal boşluklardan kaynaklanan agresif bir tümördür. MM için en güçlü prognostik faktörler evre ve histoloji olmakla birlikte, hassas tıp için MM için prognostik ve / veya öngörücü faktörlerin bulunmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı MM'de demografik değişkenler ile BAP-1, EZH-2, c-MYC ve Merlin'in prognostik önemi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Hasta Seçimi ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı tarafından takip edilen 75 MM hastası retrospektif olarak değerlendirildi. Asbest maruziyeti, sigara içme öyküsü, tümör yerleşim yeri, histopatolojik tip, tedavi yöntemleri, ECOG performans durumu ve hastalık evresi de dahil olmak üzere 75 hastanın demografik özellikleri değerlendirildi. BAP-1, EZH-2, c-MYC ve Merlin ifadeleri 67 vakada immünohistokimya ile değerlendirildi ve ekspresyon düzeyleri ve / veya ekspresyon kaybı ve sonuçları sağkalım süreleri ile karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS 20.0 sürümü kullanıldı. Bulgular: Kadın / erkek oranı 42/32, yaş ortalaması 60 ± 10,8 idi. Olguların çoğunda epiteloid tip MM (60 olgu), 12'sinde bifazik tip MM ve 3'ünde sarkomatoid tip MM vardı. Ortanca toplam sağkalım, kadınlarda, erken evre hastalığı olanlarda, sigara içmeyenlerde, iyi performans gösteren ve epiteloid tip MM' li olgularda daha uzundu. BAP-1 kaybı ile progresyonsuz sağkalım ve toplam sağkalım arasında ilişkili bulunmadı. Merlin kaybının toplam ve hastalıksız sağkalım ile ilişkili olduğu saptandı. Güçlü EZH-2 ekspresyonunun daha kısa toplam sağkalım ile ilişkili olduğu saptandı. Güçlü c-MYC ekpresyonunun daha kısa toplam sağkalım ile ilişkili olduğu saptandı. EZH-2 ve c-MYC için kombine yüksek ekspresyonun, en kısa sağkalım ile ilişkili olduğu, ikisinin de negatif olduğu vakaların en kısa sağkalıma sahip olduğu saptandı. Çok değişkenli analizlerde histolojik alt tip, evre, ECOG performans durumu ve EZH-2 prognostik faktör olarak bulundu. Sonuç: BAP-1, EZH-2, c-MYC ve Merlin ifadeleri biyopsi örneklerinde veya cerrahi örneklerde immünohistokimya ile tespit edilebilir. Özellikle EZH-2 ve c-MYC ifadelerinin daha kısa hastalıksız ve toplam sağkalım ile ilişkili olduğu bulunmuştur. EZH-2 ve / veya c-MYC'yi hedef almak, MM'li olgularda önemli bir tedavi seçeneği olabilir. Bu sonuçları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Malignant mesothelioma (MM) is an aggressive tumor originating from pleural, peritoneal or perikardiyal cavities. Although the most powerful prognostic factors are stage and histology in MM, there is need to find prognostic and/or predicitve factors for MM for precision medicine. The aim of this study is to explore the association between demographic variables and also prognostic significance of BAP-1, EZH-2, c-MYC and Merlin in MM. Patients and methods: 75 patients with MM followed by Çukurova University Faculty of Medicine Dept of Oncology were evaluated retrospectively. Demographic properties of the 75 patients including asbest exposure, smoker history, tumor localization, histopathologic type, treatment modalities, ECOG performance status and disease stage were evaluated. BAP-1, EZH-2, c-MYC and Merlin expressions were evaluated by immunohistochemistry in 67 cases and expression levels and/or loss of expression and results were compared with survival times. IBM SPSS version 20.0 was used for statistical analyses. Findings: Female/male ratio was 42/32, mean age was 60 ± 10,8. The majority of the cases had epitheloid type MM (60 cases), 12 had biphasic and 3 had sarcomatoid type. Median overall survival was longer in women, in cases with early stage disease, in non-smokers, in cases with good performance status and in cases with epitheloid type MM. BAP-1 loss was not found to be associated with progression free survival and overall survival. Merlin loss was not found to be associated with overall and progression free survival. Strong EZH-2 expression with two cut off levels was found to be associated with shorter overall survival. Strong c-MYC expression was found to be associated with shorter overall survival. Double expression for EZH-2 and c-MYC was found to be asociated with shortest survival while double negative cases had shortest survival. Histologic subtype, stage, ECOG performance status and EZH-2 were found to be prognostic in multivariate analysis. Conclusion: BAP-1, EZH-2, c-MYC and Merlin expressions may be detected by immunohistochemistry in biopsy samples or surgical specimens. Especially EZH-2 and c-MYC expressions have been found to be associated with shorter progression and overall survival times. Targeting EZH-2 and/or c-MYC may be an important therapeutic choice in cases with MM. We need further studies to validate these results