Acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan erişkin hastalarda serum SCUBE 1 düzeyinin spontan dolaşımın geri dönüşü ile ilişkisi
The relationship between serum SCUBE 1 levels and return of spontaneous circulation in adult patients who underwent cardiopulmonary resuscitation in the emergency department
- Tez No: 435556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDİA GÜLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Cardiopulmonary Resuscitation, SCUBE 1, Emergency department, survival
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epidermal Growth factor)-like domain-containing protein 1 (SCUBE 1)'in son güncel çalışmalarda miyokart enfarktüsü, inme, mezenter iskemi, gastrik kanser gibi hastalıklarda biyobelirteç olarak kullanılabilirliği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) uygulanan hastalardaki SCUBE 1 değerinin spontan dolaşımın geri dönüşü (SDGD) ile ilişkisi araştırıldı. Materyal ve Metod: Acil serviste KPR yapılan 18 yaş üzerindeki gebe olmayan hastalar, KPR sonucuna göre exitus kabul edilenler (grup I) ve SDGD sağlananlar (grup II) olarak iki gruba ayrıldı. İki gruba da 25 hasta alındı. İlk başvuru anında alınan kan örneğinden SCUBE 1 ve diğer rutin biyokimyasal parametreler çalışıldı. Bulgular: İki grup arasında cinsiyet dağılımı ve hastaların yaşı arasında anlamlı farklılık görülmedi (p=0.248). SCUBE 1 değerleri SDGD sağlanan grupta exitus kabul edilen gruba göre anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0.002). Cut off 9 ng/mL değerinde duyarlılığı %100, pozitif kestirim değeri %65.8, özgüllük %48, negatif kestirim değeri %100 olan sonuçlar elde edildi. Bakılan diğer parametreler( Hgb, pH, PCO₂, HCO₃, nötrofil lenfosit oranı, lökosit sayısı, Trombosit sayısı, AST, ALT, LDH, CK, CK-MB, Troponin-I, üre, D-Dimer, INR, kreatinin) için iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi (p > 0.05). Sonuç: Çalışmamızda KPR sırasında ölçülen SCUBE 1 değeri SDGD sağlanan hastalarda exitus olanlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.002). Bu veriler bize KPR'nin sonucu ile ilgili bir öngörüde bulunulabileceğini, ancak daha net yargılar ortaya konulabilmesi için kardiyopulmoner arrest (KPA) etyolojilerine göre daha büyük alt gruplar ile daha kapsamlı çalışma yapılmasına gerek olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
''The relationship between serum SCUBE 1 levels and return of spontaneous circulation in adult patients who underwent cardiopulmonary resuscitation in the emergency department'' Objective: SCUBE 1 has been studied as biomarker for the diagnoses of myocardial infarction, stroke, mesenteric ischemia, gastric canser in some recent studies. In this study, the relationship between serum SCUBE 1 levels and return of spontaneous circulation in patients who applied cardiopulmonary resuscitation were investigated. Materials And Methods: Patients over 18 years of age who are not pregnant and applied CPR were divided in to two groups as the patients with return of spontaneous circulation and exitus. There were 25 patients in each group. The first reference blood samples taken immediately, SCUBE 1 and other routine biochemical parameters were studied. Results: There is no significant difference was observed between age and gender distribution of patients between the two groups. SCUBE 1 value of spontaneous circulation returning group were significantly higher than the group which of exitus (p=0.002). When SCUBE 1 cut-off value was 9 ng / mL, we obtained the following results:: sensitivity 100%, positive predictive value of 65.8%, specificity 48%, negative predictive value of 100%. There were no significant differences at other studied parameters (Hgb, pH, PCO₂, HCO₃ neutrophil lymphocyte ratio, leukocyte count, platelet count, AST, ALT, LDH, CK, CK-MB and Troponin-I, urea, D-Dimer, INR and creatinine) between two groups (p > 0.05) Conclusion: In our study, the level of SCUBE 1 values were found significantly higher in group of patients with return of spontaneous circulation than exitus group. (p =0.002).These findings suggest to us a prediction can be claimed about the outcome of CPR, but in order to reveal more clearly judgment, there is need for more comprehensive studies with the larger sub-groups according to the etiology of cardiopulmonary arrest.