Beş yaş altı çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral etkenlerin araştırılması
Viral agents in children under five years of age with the diagnosis of acute LRti
  1. Tez No: 435555
  2. Yazar: İBRAHİM TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN TÜREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lower respiratory tract infection, polymerase chain reaction, viral infections
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) tüm dünyada çocuklarda mortalite nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Çalışmamızda akut ASYE tanısıyla izlenen beş yaş altındaki çocuklarda viral etkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bezmialem Vakıf Üniversitesi çocuk acil servisinde 1 Mart 2015-31 Ocak 2016 tarihleri arasında ASYE tanısı alan 1 ay-5 yaş arası çocuklardan nazofarengeal sürüntü örnekleri alınmıştır. Altta yatan kronik hastalığı olan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Alınan örneklerde gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle etken varlığı araştırılmıştır. Etken tespit edilen olguların yaş gruplarına ve mevsimlere göre dağılımı incelenmiştir. Klinik ve labaratuvar bulguları ile etken ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 95 hastanın 51 (%53,7)' i erkek, 44 ( %46,3) 'ü kız olup yaş ortalaması 26,3 aydır. Olguların %45'inin başvuru öncesi antibiyotik kullandığı öğrenilmiştir. Öksürük (%100) ve hırıltı (%70) en sık başvuru yakınmalarıdır. Ortalama lökosit sayısı 11,600/mm3, CRP 2.84 mg/dl bulunmuştur. Akciğer grafisinde en sık havalanma fazlalığı ve interstisyel infltrasyon (%33 ve %27) saptanmıştır. Virüs varlığı 51 olguda (%53,6) gösterilmiştir. En sık saptanan virüsler, rinovirüs (%22), insan bocavirüs (HBoV) (%21) ve respiratuvar sinsiyal virüs (RSV) (%19)'tür. İlk 1 yaşta en sık HBoV (%26) tespit edilirken 13-60 aylık çocuklarda rinovirüs (%26.4) başta gelmektedir. Çoklu viral etken birlikteliği 10 hastada saptanmış olup en sık HBoV ile gözlenmiştir. Respiratuvar sinsisyal virüs daha çok kış aylarında görülürken HBoV'un yıl boyu sürdüğü gözlenmiştir.Hastaların klinik ve laboratuar bulguları ile ajanlar arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır Sonuçlar: Virüsler ASYE'de en sık bulunan etkenlerdir. Yaş grupları ve mevsimlere göre etkenler değişiklik göstermektedir. Klinik ve laboratuvar bulguları viral ve viral-bakteriyel birlikteliklerin ayırımında yeterli değildir. Anahtar Kelimeler; alt solunum yolu enfeksiyonu, polimeraz zincir reaksiyonu, viral enfeksiyon
Özet (Çeviri)
Objective: Lower respiratory tract infections (LRTI) are the leading cause of mortality among children under 5 years old all around the world. This study aimed to determine the viral agent in children under five years of age with the diagnosis of acute LRTI . Material and Methods: Nasopharyngeal swab samples were taken from children diagnosed LRTI between the ages of 1 month and 5 years, at Bezmialem Vakif University Pediatric Emergency Department between 1st March 2015-January 31,2016. Patients with chronic diseases were excluded from the study. Agents in the samples was investigated with real-time polymerase chain reaction method. Distribution of cases is investigated according to age groups and seasons. Correlation between clinical and laboratory findings and agents is evaluated. Results: 95 patients included in the study. 51 ( 53.7 %) are male and 44 ( 46.3 %) are female and the mean age was 26.3 months. 45% of cases have used antibiotic before application. Cough (100% ) and grunting (70% ) are the most common symptoms. Average leukocyte count is 11,600 / mm3, CRP is 2.84 mg / dL. The most common chest X-ray findings are hyperinflation and interstitial infiltration (33% and 27%). The presence of viral agents are shown in 51 cases (53,6 %). The most frequently detected viruses are rhinovirus (22% ), human bocavirüs ( HBoV ) (21%) and respiratory syncytial virus (RSV) (19% ) respectively. The most common agent is HBoV(26%) in the first year of life and rhinovirus in 13-60 months old. Multiple viral agents are found in 10 patients and viruses are associated with HBoV most frequently. Respiratory syncytial virus are mostly seen in the winter and HBoV is found throughout the year. There is no significant correlation between clinical and laboratory findings and agents. Conclusion: Viruses are the most common agents that found at LRTI. The agents vary according to age groups and the seasons. Clinical and laboratory findings are not sufficient to distinguish between virusesl and viral-bacterial coenfections.