Doğum eyleminin 1. ve 2. evresinde anne pozisyonlarının kadın sağlığına olan etkisi: Bir meta-analiz çalışması
Effect of mother's positions to women' S health on the first and second stage of labour: A meta-analysis study
  1. Tez No: 435576
  2. Yazar: AYŞE DELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Travay, Pozisyon, Meta-Analiz, Hemşirelik, Birth, Labour, Position, Meta-Analysis, Nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Amaç: Çalışma, doğumun 1. ve 2. evresinde epidural analjezi alan ve almayan annelere uygulanan dik ve rekumbent pozisyonların kadın sağlığına olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada sistematik sentezleme yöntemlerinden meta-analiz kullanılmıştır. Önceden belirlenmiş anahtar kelimelerle dahil edilme kriterleri doğrultusunda 1970-2015 tarihleri arasında yayınlanan makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri toplam 11 veri tabanında taranmıştır. Çalışmaların yanlılık riskleri Cochrane' e göre değerlendirilmiş, yayın yanlılığı, risk oranı etki büyüklüğü ve rastgele etkiler modeli ile genel etki büyüklüğü, heterojenite testleri ve duyarlılık analizleri yapılmıştır. Bulgular: Yapılan tarama sonucunda 29.094 kaynağa ulaşılmış, dahil edilme kriterleri doğrultusunda toplam 45 çalışma analize dahil edilmiştir. Doğumun 1. evresinde rutin epidural analjezi alan ve almayan annelerde dik pozisyonun normal doğum, müdahaleli doğum ve indüksiyon kullanım oranı üzerine etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir. Doğumun 1. evresinde rutin epidural analjezi almayan annelerde dik pozisyonda sezaryen doğum oranının daha az oranda olduğu (RR= 0.625, % 95 CI= 0.416-0.940) saptanmıştır. Doğumun 2. evresinde rutin epidural analjezi alan annelerde ise dik pozisyonun doğum tipi üzerine etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir. Doğumun 2. evresinde rutin epidural analjezi almayan annelerde ise dik pozisyonda müdahaleli doğum (RR= 0.683, % 95 CI= 0.506- 0.923) ve epizyotomi oranlarının daha az (RR= 0.811, % 95 CI= 0.723-0.910), postpartum kanama oranının ise daha fazla (RR= 1.386, % 95 CI= 1.081-1.775) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda; doğumun 1. evresinde rutin epidural analjezi almayan annelerde dik pozisyonun sezaryen doğum oranını azalttığı belirlenmiştir. 2. evrede rutin epidural analjezi almayan annelerde ise dik pozisyonun müdahaleli doğum ve epizyotomi oranını azaltırken postpartum kanama oranını arttırdığı belirlenmiştir. Kadının risk faktörleri gözönünde bulundurularak doğumda uygun olan pozisyona karar verilmeli, rutin olarak hareket kısıtlılığının kullanılmasından vazgeçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is conducted to determine the effect of upright and recumbent positions in the first and second stage of labour among women with and without epidural analgesia on women's health. Method: In this study, a meta-analysis which is systematic synthesis method was used. It is scanned accordance with predetermined keywords and inclusion criteria that articles, master's and doctoral theses between 1970-2015 years published on 11 databases. Risk of bias on studies was examined with Cochrane, publication yanlılık analysis was made if number of study is adequacy, the overall effect size was calculated with the risk ratio of effect size and the random effects model, heterogeneity tests and sensitivity analyzes were also performed. Results: After the scan has been reached 29094 resource, 45 studies were included to analysis according to inclusion criteria. In the first stage of labour without and wtih epidural analgesia, there were no statitistically signifigant difference in the spontaneous vaginal birth, instrumentel birth and use of augmentation. Women who were upright in the first stage of labour without epidural analgesia were less likely to have instrumental birth (RR= 0.625, % 95 CI= 0.416-0.940). There were no statitistically signifigant in the mode of birth of women with epidural on the second stage of labour. In the second stage of labour without epidural analgesia, while women who were upright less likely to have instrumental birth (RR= 0.683, % 95 CI= 0.506- 0.923) and episiotomy (RR= 0.811, % 95 CI= 0.723-0.910), postpartum blood loss rate was likely increased (RR= 1.386, % 95 CI= 1.081-1.775). Conclusion: In conclusion; it has been reached that upright position in women first stage of labour without epidural analgesia reduced cesarean birth. It was determined that upright position in women second stage of labour without epidural analgesia reduced instrumental birth and episiotomy while postpartum blood loss was increased. Women 's risk factors should be taking into account in deciding on the appropriate position on birth, it should also abandon the use of routine movement restrictions.