Değişik servikal açıklıklarda uygulanan epidural analjezinin travay süresi ve doğum eylemi üzerine etkileri
The Effects of the epidural analgesia on the progress of labor and labor outcome in different degrees of servical dilatation
  1. Tez No: 103075
  2. Yazar: ÖZGE DEMİR (ÖZDEMİR)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. Y. OKAN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrısız doğum, Epidural analjezi, Servikal açıklık vnı, Pain relief in labor, Epidural analgesia, Cervical dilatation rx
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 957
Özet
ÖZET Epidural analjezi doğum eylemi süresince ağrı giderimi sağlayan etkin ve emniyetli bir yöntemdir. Bununla birlikte, travay ve doğum ağrısı sırasında uygulanan epidural analjezinin doğum eyleminin süresi ile müdahaleli doğum ve sezaryen insidansı üzerine farklı etkisi olduğuna ilişkin görüşler mevcuttur. Bu çalışmada değişik servikal açıklıklarda uygulanan epidural analjezinin travay süresi, doğum eylemi ve müdaheleli doğum olasılığı üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Etik komitenin izni alınarak vajinal doğum planlanan 222 gebe rasgele seçimle 4 ana gruba ayrıldı. Her ana grupta kendi içinde servikal açıklığı < 4 cm olanlar Ia-IIa-EIa-IVa, 4-5 cm olanlar Ib-IIb-IIIb-rVb ve 5 cm> olanlar Ic-Hc-HIc-IVc olmak üzere 3 'er alt gruba ayrıldı. Grup I (multipar) ve ÜT e (primipar) analjezi amaçlı epidural kateter yerleştirildi. Grup II (multipar) ve IV' e (primipar) travay süresince herhangi bir analjezik ajan verilmedi. Grup I-IH'e epidural yoldan 12.5 mg bupivakain +50 u,g fentanil yükleme dozunu takiben, hasta kontrollü analjezi yöntemi kullanılarak % 0.125'lik bupivakain + 2.5 ng/ml fentanil solüsyonundan 10 ml/saat infüze edildi. Bolus doz 5 mi, kilitli kalma süresi 30 dk idi. Tüm olguların demografik verileri, gebelik süresi, sayısı, latent faz süresi kaydedildi. Travay süresince sistolik - diastolik kan basınçları, anne - bebeğin kalp atım hızlan, servikal açıklık, ağrı VAS skoru, aktif fazın 1. evresinde saatte 1, 2. evresinde 15 dk'da bir değerlendirildi. Gruplar arasında demografik bulgular açısından fark gözlenmedi.( p > 0.05 ) Primipar olgularda her 3 grup farklı servikal açıklıklarda aktif fazın 1. evresi anlamlı oranda kısa iken, multipar olgularda ise >5 cm'lik grup hariç aktif faz 1. evresi anlamlı oranda kısa bulunmuştur.( p < 0.05 ) Grup HHV'te sezaryen insidansı benzerdi. Grup I'de ise grup Il'ye göre bu oran %10 azalmıştı. Bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Müdahaleli doğum sıklığı gruplar arasında farklılık göstermedi.( p > 0.05 ) Travay sırasında değişik servikal açıklıkta uygulanan epidural analjezinin sezaryen ile doğum ve müdahaleli vajinal doğum insidansını arttırmadığı, aktif fazın 1. evresinin süresini kısaltırken, 2.evrenin süresini değiştirmediği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of the epidural analgesia on the progress of labor and labor outcome in different degrees of cervical dilatation Epidural analgesia is a safe and effective method of pain relief during labor. Whether epidural analgesia prolongs labor, increases instrumental vaginal delivery and operatif delivery remains controversial. The purpose of the present study was to determine the effects of the epidural analgesia on the progress of labor and labor outcome in different degrees of cervical dilatation. After approval by the ethical comity, a total of 222 patients scheduled for vaginal delivery were divided into 4 groups. Each group divided into 3 subgroups. In these subgroups; the degree of cervical dilatation was 5 cm in group Ic-Hc-iric-rVc. Epidural catheters were placed for analgesia in group I-ÜI. Group H-IV were not given any analgesic therapy during labor. Group I-ffl received an epidural injection of 12.5 mg (% 0.125) bupivacaine + 50 p.g fentanyl. Then they received % 0.125 bupivacaine with 2.5 |ig/ml fentanyl through the PCA infuser. Epidural infusion was fixed at rate of 10ml /hour. Patients receiving PCEA were able to self - administer a demand dose ( DD ) of 5 ml every 30 min as needed. Sistolic- diastolic blood pressure, fetal and maternal heart rate, visual pain score and cervical dilatation were assessed in the first stage (once every hour ) and the second stage. ( four times every hour ) There was no demographically difference between the groups. ( p > 0.05 ) The first stage of the labor was significantly shorter in the epidural groups I-m, execpt in group Ic (multipar patients which had cervical dilatation >5cm) than the control groups n - IV. ( p < 0.05 ) The second stage was similar for all groups and it didn 't increase the incidence of instrumental vaginal delivery and operative delivery.