Paroksismal atriyal fibrilasyonu olan hastalarda sol atriyal katater ablasyonu yöntemiyle pulmoner ven izolasyonu tedavisinin atriyal ileti süreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of atrial conduction time on effect of pulmonary vein isolation applied with left atrial catheter ablation in patients have paroxysmal atrial fibrillation
  1. Tez No: 435595
  2. Yazar: İBRAHİM DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner Ven İzolasyonu, Radyofrekans Ablasyon, Atriyal İleti Süresi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç : Atriyal Fibrilasyon(AF) atriyumda yapısal, elektriksel ve hücresel remodelinge neden olmaktadır. Atriyum içi/atriyumlar arası ileti zamanı değerlendirmesi atriyumda yapısal ve elektriksel remodelingi göstermekte olup ekokardiyografik olarak doku doppler yöntemi ile ölçülebilmektedir. Paroksizmal Atriyal Fibrilasyon(PAF)'da ritim kontrolü tedavisi stratejisini araştıran çalışmaların meta-analizinde sinüs ritmini sağlamada ve korumada radyofrekans(RF) ablasyonun anti-aritmiklere üstün olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı PAF'ı olan hastalarda atriyal ileti süreleri üzerine RF ablasyon ile uygulanan pulmoner ven izolasyon tedavisinin atriyum içi/atriyumlar arası ileti zamanı üzerine olan etkisini değerlendirerek, tedavi sonrası yapısal ve eletriksel remodelingi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem : Çalışmaya en az bir antiaritmik ilaca karşın PAF'ı olan yapısal kalp hastalığı olmayan 52 hasta alındı. İki hasta işlem esnası ve sonrasında gelişen komplikasyonlar nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. CARTO 3D pulmoner ven izolasyonu sistemiyle RF ablasyon yapılan 50 hasta (28 kadın ; ortalama yaş: 51,68±11,731 ; ortalama sol atriyum çapı : 36,79±4,318) izleme alındı. Tüm hastalara işlem öncesinde ve işlemden 3 ay sonra doku doppler ekokardiyografi yöntemiyle atriyum içi ve atriyumlar arası elektromekanik gecikme bakıldı. Bulgular : Hastalarda RF ablasyon işlemi sonrası üç ay sonra ölçülen tüm atriyum içi/atriyumlar arası ileti sürelerinde anlamlı azalma saptandı. (PA lateral p: 0,022 ; PA septum p: 0,002 ; PA triküspit p: 0,019, İnteratriyal ileti gecikmesi p:0,012 ; İntra-atriyal ileti gecikmesi p: 0,029). Sonuç : Çalışmamızın sonucu; RF ablasyon pulmoner ven izolasyonu sonrası başlatıcı mekanizmaların ortadan kaldırılması ile henüz atriyal fibrozis ve kalıcı yapısal değişiklikler oluşmamış hastalarda bile kalıcı sinüs ritmi sağlanmasıyla substrat düzeyinde AF'ye seconder yapısal yeniden şekillenmeyi yavaşlatma, durdurma hatta iyileşme olasılığını akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective : Atrial fibrillation(AF) causes structural, electrical and cellular remodeling in the atrium. Intra-and interatrial conduction time evaluation which is measured by tissue doppler echocardiography indicates structural and electrical remodeling. Paroxysmal atrial fibrillation (PAF) treated with rhythm control strategy in the meta-analysis has been demonstrated that in ensuring and protection to sinus rhythm radiofrequency (RF) ablation superior to anti-arrhythmic. The aim of this study was the evaluate the effect of pulmonary vein isolation applied with RF ablation therapy on atrial conduction time and to investigate effect of structural and electrically remodeling after treatment. Material and Methods : Fifty-two patients with symptomatic PAF despite at least one antiarrhythmic drug and without structural heart disease were included the study. Two patients were excluded because of complications during and after the operation. CARTO 3D pulmonary vein isolation applied with RF ablation system performed 50 patients (28 women; mean age: 51.68 ± 11.731; mean left atrial diameter: 36.79 ± 4.318) were followed. In all patients measured intra-and interatrial conduction time by tissue doppler echocardiography before and three months after the operation. Results : Patients who had RF ablation after three months measured all intra and interatrial conduction was a significant reduction in the duration. (PA lateral p = 0.022; PA septum p = 0.002; P tricuspid p = 0.019, p interatrial conduction delay: 0,012, intra-atrial conduction delay p = 0.029). Conclusion : The result of our study ; the elimination of the AF starting mechanism by RF ablation of pulmonary vein isolation in patients who not yet formed atrial fibrosis and permanent structural changes can be to slow, stop and even brings to mind the possibility of recovery from AF-induced structural remodeling by providing stable sinus rhythm. Key Words : Pulmonary Vein İsolation, Radiofrequency Ablation, Atrial Conduction Time